PSOE i Sumar han acordat un paquet fiscal que, entre d’altres mesures, manté l’impost a la banda però elimina el de les energètiques. Altres extrems que inclou el pacte són un nivell de tributació mínim del 15% sobre beneficis per a multinacionals i grans empreses i introduir un IVA del 21% per als apartaments turístics. A més, s’elimina l’exempció a les primes d’assegurances privades sanitàries, s’apuja 2 punts l’IRPF a les rendes superiors a 300.000 euros i s’estableix un nou tribut a iots i jets privats i a cotxes de luxe. Alhora, ambdós grups han pactat suprimir el règim especial de les Socimi (Societats Anònimes Cotitzades d’Inversió en el Mercat Immobiliari) que només tributen l’1% en l’impost de societats.
Els dos partits han indicat que els canvis fiscals introduïts persegueixen “que contribueixin més els que tenen més”, i per això assenyalen les grans multinacionals “i especialment els bancs”.
L’acord estableix un paquet fiscal per al 2025 que té l’objectiu de “millorar la suficiència de recursos” per “seguir ampliant drets, polítiques socials” i per “finançar la transició ecològica i digital”, entre d’altres “reptes” que d’abordar Espanya.
A aquests reptes, subratllen les dues formacions, cal afegir els “efectes socials i econòmics” de catàstrofes naturals com la del País Valencià, que “requerirà d’una política fiscal més activa”.
En aquest sentit PSOE i Sumar assenyalen que Espanya compta amb una “bretxa fiscal de cinc punts del PIB” en relació a la mitjana de l’Eurozona, una bretxa que “es pot i cal tancar” per escometre les polítiques de redistribució i impuls de la transició verda i la “revolució” digital.
Altres extrems de l’acord passen per desplegar l’Estatut de l’Artista per “donar compliment d’un cop a la fiscalitat especial que requereix el món de la cultura”, millorar la fiscalitat de les cooperatives o desincentivar el consum de tabac i vapejadors mitjançant un augment de la fiscalitat.
També passen per “resoldre els problemes generats per la fallida reforma fiscal” de l’exministre del PP Cristóbal Montoro i “avançar la recaptació” de grans empreses i grups d’empreses, tot limitant les possibilitats de deducció de pèrdues i dividends repatriats o les possibilitats de consolidació dels grups d’empresa a l’impost de societats.