El cas de les pintures de Sixena del Museu Nacional d'Art de Catalunya no està finalitzat i el president de l'Aragó, Jorge Azcón, ha atacat de forma clara i manifesta a Salvador Illa, apuntant que "o em va mentir o no controla els organismes a Catalunya".
Segons ha explicat el màxim responsable de l'Aragó, el president de la Generalitat li va assegurar que "col·laboraria", però després l'actitud de tots els responsables "ha estat radicalment contrària". El president de l'Aragó avisa que incomplir la sentència comportaria "responsabilitats penals" i afirma que l'experiència que ha tingut fins ara amb Illa "no ha estat positiva".
Azcón ha explicat que el Tribunal Suprem els va donar la raó, per la qual cosa "aquestes pintures són aragoneses". A més, ha avançat que en el cas en que no s'entreguin les pintures exigirà al jutge que garanteixi el compliment de la sentència. "Crec en l'estat de dret i els jutges", ha sentenciat el president de l'Aragó.
Entrada al museu dilluns
Dilluns, els tècnics de l'Aragó entraran a les sales 16 i 17 del MNAC per fer els treballs tècnics necessaris per conèixer l’estat de les pintures murals i dur a terme l’aixecament fotogramètric de les obres. El govern d’Aragó va enviar una carta divendres al MNAC per requerir al museu que permetés l’accés dels tècnics aragonesos i el museu ho va acceptar, segons van explicar fonts del MNAC a l'ACN.
Els treballs dels tècnics es faran a porta tancada coincidint amb el dia de tancament del museu. La consellera d’Educació, Cultura i Esport del govern aragonès, Tomasa Hernández, també havia contactat amb la consellera de Cultura, Sònia Hernández, per transmetre-li aquesta mateixa petició.
La sol·licitud de l’executiu aragonès arriba després que el jutjat d’Osca acordés una ordre general d’execució definitiva de la sentència del Tribunal Suprem que va confirmar el trasllat de les pintures murals del monestir de Vilanova de Sixena que hi ha al MNAC, i va establir un termini de set mesos al museu per retornar les obres.
Aquest termini coincideix amb el cronograma plantejat pel govern d’Aragó, tot i que la jutgessa Rocío Pilar Vargas va donar l’opció al MNAC a presentar un "cronograma alternatiu" en el termini de deu dies.
La resolució del jutjat d’Aragó és ferma i s’acompanyava d’un decret de mesures executives, com ara permetre l’accés dels tècnics designats per l’Aragó a les sales on hi ha les pintures durant el temps que es requereixi, amb les sales tancades al públic, així com facilitar tota la documentació vinculada a les pintures i conservada als arxius del MNAC.