El Parlament ha aprovat aquest dimecres el decret del Govern que fixa multes per incomplir els topalls dels preus de l’habitatge. Segons l’acord entre l’executiu socialista i els Comuns, les sancions poden arribar fins als 900.000 euros en els casos molt greus en què es fixi un preu de lloguer superior al 30% de l’índex de preus de referència o en el cas dels lloguers de temporada fraudulents. El ple ha aprovat el text amb els vots a favor de PSC, ERC, Comuns i CUP (70), i els vots en contra de Junts, Vox, PPC i AC (62). S’ha rebutjat tramitar-se com a projecte de llei. La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, i portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha defensat que el decret assegura l’accés assequible a l’habitatge.
Durant el debat parlamentari, Paneque ha subratllat que la llei permetrà atendre les persones i famílies amb més dificultats, així com incrementar el Parc d’Habitatge per donar resposta a la majoria de la ciutadania, sobretot al jovent. La portaveu ha agraït el suport dels Comuns, i ha reconegut que la feina “no ha estat fàcil”. Així mateix, ha allargat la mà a ERC per demanar el seu suport a la llei.
Paneque ha reivindicat l’eficiència que exigeix un règim sancionador que “s’ha de respectar”. I ha reiterat que la nova llei aporta seguretat jurídica a les relacions contractuals de lloguer. Finalment, la portaveu del Govern ha demanat la col·laboració de tota la cambra i operar en un “marc d’entesa” en favor de la població.
Pel que fa als grups, la diputada del PSC Eva Candela ha defensat el contingut del decret del Govern i ha assegurat que la llei serveix per avançar en la protecció de la ciutadania. La parlamentària socialista ha assegurat que per solucionar el problema de l’accés a l’habitatge cal una “combinació” de diverses mesures, i que el Govern ja té un “full de ruta clar i una decisió ferma” per solucionar-lo. Candela ha reivindicat així la construcció de 50.000 habitatges d’aquí al 2030, prevista a l’acord amb els Comuns, així com les mesures previstes al decret que ha aprovat avui el ple.
La representant de Junts i secretària primera de la Mesa, Glòria Freixa, ha qualificat el règim sancionador d'”absolutament desproporcionat”. Per la seva banda, la portaveu d’ERC, Ester Capella, ha dit que el règim és “necessari però insuficient”, i ha exigit “ambició i valentia” al Govern.
La diputada Àngels Esteller (PPC) ha defensat els drets dels propietaris a posar els seus pisos a disposició de ser llogats, i ha acusat el Govern de fer “tot el contrari”. La diputada Mònica Lora (Vox) ha afirmat que el decret és un “nou experiment fallit” i “un nou capítol del desastre”.
La portaveu dels Comuns, Susanna Segovia, ha insistit que les sancions del règim són proporcionals, i que cal complir la llei ja se sigui propietari d’un habitatge “o de 200”. Segovia ha lamentat que els grups que critiquen les sancions per a qui se salti aquesta llei siguin els mateixos que sí que reclamen perseguir qui se salti altres normes.
La diputada de la CUP Laure Vega ha opinat que els partits no poden donar-se avui “copets a l’esquena” per felicitar-se per l’aprovació de la llei, ja que tan sols s’està establint un mecanisme perquè la norma sigui “efectiva”. Vega ha resumit, en aquest sentit, que una llei sense mecanismes de sanció no és una llei, sinó “un manifest”.
La líder del partit d’extrema dreta d’Aliança Catalana, Sílvia Orriols, ha apuntat que no es poden garantir els drets dels llogaters si es minen els drets dels petits propietaris.
Règim sancionador
El decret, que modifica les lleis del dret a l’habitatge i del Codi de consum, estableix un règim sancionador per garantir el compliment de la contenció de les rendes del lloguer. Així, el text fixa com a infraccions greus o molt greus establir lloguers a preus superiors al màxim permès en zones de mercat residencial tensat, ometre o falsejar la finalitat d’un contracte d’arrendament.
També contempla la repercussió en el llogater de despeses de gestió quan no sigui procedent, i no fer constar en les ofertes i els contractes l’índex que correspon a l’habitatge o el preu del contracte anterior, o la condició de gran tenidor de la propietat, si és el cas.
Tal com recull l’exposició de motius, el decret respon a la necessitat d’abordar “de forma extraordinària i urgent” la “pèrdua d’efectivitat de la contenció de rendes per l’absència de règim sancionador“, atesa la “situació social d’emergència generada pel desequilibri entre l’evolució dels preus del lloguer de l’habitatge i les capacitats econòmiques de les famílies”.