El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Òscar Ordeig, ha alertat aquest dilluns que la proposta de la Comissió Europea sobre pesca al Mediterrani es basa en dades desactualitzades i és “molt lesiva i perjudicial”.
En una entrevista a ‘Els Matins’ de TV3, Ordeig ha assegurat que “alguna cosa no es deu haver fet bé” quan tota la flota pesquera, els gremis i les comunitats autònomes afectades estan en contra de la mesura.
“Tenim dades que els estocs de peixos s’han recuperat”, ha afirmat el conseller, que ha remarcat que la sostenibilitat no pot ser només mediambiental, sinó “també social i econòmica”. La retallada dels dies de pesca, segons el conseller, afectaria tota l’economia del litoral i la continuïtat de la dieta mediterrània.
“Si aquesta proposta suposa la desaparició de la flota catalana, estem disposats a aprovar-la?”, ha preguntat, retòricament, el conseller, que ha reclamat “calma i reflexió” i que Brussel·les faci servir dades actualitzades sobre la situació de la biodiversitat al Mediterrani.
“Aquesta és una proposta molt lesiva i molt perjudicial, no es pot aprovar. Demanem una moratòria i un nou plantejament a la Comissió Europea”, ha destacat Ordeig.
UNA PROPOSICIÓ DRACONIANA
La Comissió Europea ha proposat una reducció dràstica de l’activitat de pesca d’arrossegament al Mediterrani per tal de protegir els estocs de peix.
Aquesta proposta inclou limitar els dies de pesca anuals a només 28 per als vaixells més grans, i menys per a embarcacions més petites. Això suposaria una reducció del 79% respecte als dies de pesca actuals (uns 130 dies anuals).
També es planteja una reducció significativa en els límits de captures per a algunes espècies, com la gamba roja. El sector pesquer català considera que aquestes mesures són inviables i equivaldrien a una “sentència de mort” per a la pesca d’arrossegament, que representa una part significativa de la facturació de les confraries catalanes.
JORNADA DE VAGA DEL SECTOR PESQUER
Justament, les barques de pesca dels ports catalans no han sortit aquest dilluns a la mar i tampoc ho faran demà, en protesta per aquesta proposta de regulació. Als ports pesquers, completament deserts, pràcticament no s’hi veuen signes d’activitat més enllà d’algunes tasques de manteniment de pescadors que no s’han desplaçat a Madrid per manifestar-se.
El sector de l’arrossegament s’ha plantat al llarg de tota la costa catalana per exigir que no se’ls retalli la capacitat de pescar a només 28 dies anuals. Seria la fi de l’activitat, reiteren. Tot i que molts es troben concentrats a Madrid, s’han convocat diferents concentracions de protesta al llarg d’aquest dilluns en municipis del litoral gironí, central o de les Terres de l’Ebre per donar suport a les reivindicacions dels pescadors.