Nova variant procedent del Camerun amb 46 mutacions

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut
Imatge d'un home fumant al carrer amb una mascareta posada. ISTOCK

S’ha detectat una possible nova variant del coronavirus en una dotzena de pacients del sud del país, que han estat en contacte amb un pacient que provenia del Camerun, i que podria tenir fins a 46 mutacions i 37 delacions, a França; segons han publicat els científics a ‘medRxiv’, lloc web en què es presenten recerques científiques abans de ser revisades.

Aquesta variant ha rebut el nom IHU i s’ha detectat a l’Institut Hospitalari Universitari Méditerrannée (IHU, Marsella), que a través de les xarxes socials va informar de la variant B.1.640.2 el passat 9 de desembre. Les anàlisis han revelat que aquesta variant té 46 mutacions i 37 delecions que han resultat en 30 substitucions d’aminoàcids i 12 delecions.

En aquest sentit, segons la informació de l’hospital, s’han detectat catorze substitucions d’aminoàcids, entre els quals N501I i I484K, i nou delacions a la proteïna spyke. Aquest patró de genotip ha portat a crear un nou llinatge anomenat B.1.640.2, que és un grup germà filogenètic de l’antic llinatge B.1.640 rebatejat com B.1.640.1. Tots dos llinatges difereixen en 25 substitucions de nucleòtids i 33 delecions.

Quan es detecten les variants, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) les classifica en tres grups, segons les seves característiques: preocupant (òmicron o delta), d’interès (lambda o mu) o de baixa vigilància (bretona). Fins ara l’organització ha catalogat com a variants preocupants un total de cinc soques: alpha, beta, gamma, delta i òmicron.