Nous efectes secundaris reconeguts amb la vacuna Pfizer

La incidència continua augmentant en tot el país per l’avanç de la variant Delta de l’original virus del SARS-CoV-2 i se situa actualment prop de 700 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies. D’acord amb l’últim informe epidemiològic del Ministeri de Sanitat, el percentatge de casos compatibles amb aquesta mutació la setmana del 5 a l’11 de juliol va ser del 68%.

De fet, en algunes regions com Madrid suposa prop del 90% dels nous casos detectats i és dominant també a Catalunya o a la Comunitat Valenciana. Aquesta mutació del virus original es caracteritza per tenir una major transmissibilitat i més capacitat de contagi, així com per generar una «lleu disminució de l’efectivitat vacunal», sobretot si la pauta d’immunització no s’ha completat amb dues dosis.

Les reaccions més freqüents

En aquest sentit, un estudi recent publicat en la revista ‘Nature’ demostra que la variant Delta pot evitar alguns anticossos, però dues dosis de la vacuna de Pfizer o AstraZeneca generen una resposta neutralitzadoa davant d’aquesta mutació en el 95% dels casos.

A mesura que avança el ritme de vacunació a tot el món, sobretot en les franges d’edat més joves, es van coneixent també nous efectes secundaris després de l’administració de les vacunes. Respecte al sèrum desenvolupat per Pfizer, els efectes adversos més freqüents entre la població, segons l’última actualització del Ministeri de Sanitat, són els següents:

  • Dolor en el lloc d’injecció (>80%).
  • Fatiga o sensació de cansament (>60%).
  • Cefalea (>50%).
  • Miàlgies i calfreds (>30%).
  • Artràlgies (>20%).
  • Febre i inflamació en el lloc d’injecció (>10%).