El nou impost que tots haurem de pagar a Catalunya el 2023

Entrarà en vigor l'1 de gener i serà assumit per tots els treballadors i els autònoms, independentment dels seus ingressos

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

El nou Mecanisme d’Equitat Intergeneracional, un impost per reforçar la guardiola de les pensions, entrarà en vigor a tota Espanya el pròxim 1 de gener. Es tracta d’un impost del govern espanyol que estarà en vigor durant 10 anys.

 

Què és el Mecanisme d’Equitat Intergeneracional

El Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI) és un nou mecanisme de recaptació que s’aplicarà a tots els ciutadans espanyols que estiguin donats d’alta a la Seguretat Social, ja siguin treballadors (tan públics com privats) o autònoms.

 

Entrarà en vigor l’1 de gener del 2023 per exigència de la Unió Europea, però la norma encara no està aprovada (està previst que ho sigui abans d’acabar l’any).

 

Aquest mecanisme substituirà el Factor de Sostenibilitat, que calculava les prestacions en funció de l’esperança de vida. En canvi, el nou MEI s’aplicarà sobre els ingressos, és a dir, les cotitzacions, i no sobre les prestacions.

 

Com afecta el MEI als treballadors?

Això significa que tothom el pagarà independentment dels seus ingressos. Tot i això, hi haurà diferències entre els treballadors assalariats i els autònoms.

Els autònoms pagaran una quota fixa de 5 euros mensuals. En canvi, els assalariats aportaran un 0,6% del seu sou, sigui quin sigui, per aquest mecanisme.

 

Tot i això, cal tenir en compte que d’aquest 0,6%, el treballador només pagarà el 0,1%, mentre que l’empresari s’encarrega d’aportar el 0,5%.

A efectes pràctics, per exemple, aquest nou mecanisme significa que una persona que cotitzi 1.000 euros al mes pagarà 6 € d’aquest impost, dels quals 5 € aniran a càrrec de l’empresa i 1 € a càrrec de l’empleat.

 

Si les previsions es compleixen, el govern pretén recaptar uns 50.000 milions d’euros entre el 2023 i el 2032, període en què aquest mecanisme estarà vigent.