Divendres, 13 de juny de 2025
És notícia

Multa irrisòria, però pionera, a Amazon a Catalunya: 2.451 euros

Avatar photo
La multinacional no informa del control que fa als treballadors amb eines informàtiques, com les restriccions de les pauses per anar al bany

El Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya ha imposat una multa de 2.451 euros a Amazon per negar-se a informar sobre el control amb eines informàtiques dels treballadors al seu centre del Prat de Llobregat.

Segons avança Cadena SER i confirmen fonts de Treball a l’ACN, el procediment va iniciar-se el juny del 2024 i la pena econòmica és ferma, ja que s’ha esgotat tota la via administrativa. Amazon, però, ha optat per dur el cas per la via judicial i assegura que treballa “en un entorn modern i segur, sota els més alts estàndards de seguretat i salut” i que “la seguretat i el benestar” de la plantilla és la seva “màxima prioritat”.

Segons Daniel Cruz, responsable de transició digital de CCOO, la multa de 2.451 euros podria arribar a enfilar-se fins als 50.000 euros per haver comès una doble infracció: no informar sobre el control que exerceix amb eines tecnològiques sobre els seus treballadors i no concretar “l’impacte” d’aquesta fiscalització, com ara “restringir” les pauses per anar al bany.

El responsable explica també que, gràcies a aquesta “vigilància”, es pot “calcular la productivitat” dels treballadors a la factoria i prendre mesures al respecte. Segons això, l’empresa podria enfrontar-se a més sancions.

Amazon defensa un entorn laboral “segur i confortable”

La firma estatunidenca ha explicat que les infraestructures i instal·lacions de les seves fàbriques estan dissenyades per certificar “un entorn laboral segur i confortable”. La multinacional ha assenyalat que això “inclou l’ús d’eines, que juntament amb les operacions, compleixen plenament les regulacions i requeriments locals a tots els nivells”.

Cruz ha posat l’accent en què és una sanció “pionera” a l’àmbit estatal i català. El sindicalista ha concretat que aquesta multa és fruit d’una “actuació d’ofici” de Treball, després que “durant tres anys” hagi estat demanant aquesta informació a diferents empreses de diversos sectors. En aquest sentit, el responsable de transició digital de CCOO no ha descartat que apareguin més noms de companyies en el futur de diversos sectors.

 

Article 64 de l’Estatut dels Treballadors

Cruz ha explicat que amb l’aprovació de la llei ‘rider’, el 2021, es va modificar l’article 64 de l’Estatut dels Treballadors, pel qual els sindicats tenien dret a ser informats “dels paràmetres, regles i instruccions en els quals es basen els algoritmes o sistemes d’intel·ligència artificial que afecten la presa de decisions que poden incidir en les condicions de treball”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Roquetes impulsa un nou pla de lectura municipal

Notícia següent

El MAMT acull una obra col·lectiva creada per més de 600 alumnes de Tarragona

Notícies relacionades