Els governs s’han estancat en la lluita contra l’escalfament global i el món s’encamina a un clima “extrem” a finals de segle, segons els pronòstics de l’últim informe científic del Climate Action Tracker.
Aquest grup d’investigadors ha alertat que les previsions d’augment de temperatura no han millorat en els últims tres anys i apunten a un increment de 2,7° el 2100. És a dir, per sobre del límit de 2° que els governs es van comprometre a no sobrepassar en els Acords de París del 2015 seguint les indicacions científiques. Climate Action Tracker alerta que la tornada de Donald Trump a la Casa Blanca empitjorarà els pronòstics.
Segons el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi climàtic (IPCC, per les seves sigles en anglès), òrgan internacional de referència sobre el canvi climàtic, un escalfament global d’1,5° comporta riscos per als sistemes naturals i humans, però si s’aconsegueix no sobrepassar aquest límit, es podria contenir la intensitat dels episodis de calor extrema, les precipitacions intenses i els períodes de sequera, entre altres conseqüències.
En canvi, un increment de 2° respecte als nivells preindustrials suposarà un clima “extrem” en què s’arribaria “més sovint a llindars de tolerància crítics per a la salut i l’agricultura”, segons l’IPCC.
Un any amb “progressos mínims”
El Climate Action Tracker constata els “progressos mínims” dels governs per aturar l’escalfament global del planeta, en línia amb els últims anys d’estancament de les polítiques climàtiques.
“Malgrat l’escalada de la crisi climàtica amb incendis, tempestes, inundacions i sequeres sense precedents, les nostres previsions d’augment de la temperatura per al 2100 no han millorat des del 2021”, diuen els experts, tot lamentant la “desconnexió” dels polítics entre “la realitat del canvi climàtic” i la “urgència” de prendre mesures.
Els millors pronòstics apunten a un augment d’1,9° el 2100 i els més pessimistes a 2,7°. Tanmateix, l’elecció de Donald Trump com a president dels EUA empitjorarà aquestes prediccions. Encara no saben fins a quin punt, però podria implicar fins a 0,04° més d’increment de la temperatura a finals de segle.
Un dels pocs aspectes positius que destaquen de les polítiques climàtiques actuals és el progrés de les renovables i l’ús dels vehicles elèctrics. Per primera vegada, les inversions en energia neta dupliquen les dels combustibles fòssils, especialment el petroli i el gas, afirmen aquest grup de científics. Per contra, les subvencions públiques als combustibles fòssils es mantenen en el seu màxim històric.
Per tot plegat, Climate Action Tracker insta els països participants de la cimera del clima de Bakú, la COP29, a reduir de forma “significativa” les seves emissions contaminants.