Els millors olis d’oliva verge extra de Catalunya reben reconeixement: Descobreix quins són

Els Premis Nacionals als Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya, tenen com a objectiu posar en valor la qualitat, la innovació i la diversitat del sector oleícola català

14 de desembre de 2025 a les 11:12h

Aquest dissabte, la localitat de les Borges Blanques ha estat l'escenari de la segona edició dels Premis Nacionals als Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya, un certamen que ha distingit els olis d'oliva verge extra més destacats del territori, reconeixent la tasca i l'esforç de productors que, amb passió i dedicació, treballen per oferir els millors olis del món. Aquests premis, organitzats pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, tenen com a objectiu posar en valor la qualitat, la innovació i la diversitat del sector oleícola català.

Els deu millors olis de l'edició 2025

En aquesta edició, s'han premiat un total de 10 olis d'oliva verge extra, escollits entre les més de 180 mostres presentades al certamen, un nombre que ha crescut significativament en comparació amb l'edició anterior. Els guardonats han estat els següents:

  • Grans productors:

    • Elixir Despinyolada Bio (Cuadrat Valley)

    • Janiroc Koroneiki (Pons Tradició)

    • Janiroc Lecciana (Pons Tradició)

    • Janiroc Arbequina (Pons Tradició)

    • Elixir Bio (Cuadrat Valley)

  • Petits productors:

    • Salar d'Arbúcies (Molí Salar d'Arbúcies)

    • Coll de l'Alba Morruda (Xavier Guilera Ximenis)

    • Arbor Sacris (Miliunverd)

    • Oli de Marges – Masia Can Calopa (L'Olivera)

    • Identitat Olive Oil Empeltre (Identitat Olive Oil)

Els guardons han estat entregats en diverses categories que inclouen des de l'afruitat verd intens fins a la millor versatilitat gastronòmica, passant per la producció ecològica, monovarietals, i fins i tot el millor embalatge.

Un sector amb una gran projecció internacional

L'acte de lliurament ha comptat amb la presència del conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, qui ha estat l'encarregat de presidir la gala. Durant el seu discurs, Ordeig ha destacat la importància de l'oli d'oliva verge extra com a "un dels grans tresors gastronòmics del país", i ha ressaltat la rellevància de Catalunya com a productor de primer nivell a nivell internacional. "Catalunya produeix olis de prestigi mundial, que no només són un producte gastronòmic de qualitat, sinó que també són paisatge i territori", ha afegit, destacant l'esforç i la dedicació de centenars de productors que aconsegueixen un oli d'alta gamma, reconegut arreu del món.

A més, el conseller ha valorat molt positivament la collita d'aquest 2025, que s'ha caracteritzat per oferir un oli d'una gran qualitat, una bona notícia per a tots aquells productors del sector. "Les Borges Blanques és la capital de l'oli, i aquest reconeixement és el reflex de la feina ben feta i de l'elevat nivell dels olis produïts a Catalunya", ha afegit.

El compromís de la Diputació de Lleida amb el sector agroalimentari

Durant la gala també va intervenir el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, qui va valorar positivament els premis com a part d'una estratègia per fomentar la promoció i comercialització dels olis d'alta qualitat. "L'oli d'oliva verge extra és una de les nostres grans icones gastronòmiques", va assegurar Verdú, destacant la importància de la marca 'Gust de Lleida', que enguany compleix el seu primer any com a eina de promoció del territori i els seus productes més emblemàtics.

En aquest sentit, Verdú va lliurar juntament amb el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, diversos reconeixements a les associacions com l'Associació d'Oleïcultors del Pallars Jussà i l'Associació Territori del Sénia, dues entitats que treballen per preservar i millorar la qualitat de l'oli d'oliva en les seves respectives zones de producció.

Un futur prometedor per al sector de l'oli d'oliva a Catalunya

Amb aquests guardons, el sector oleícola de Catalunya consolida una vegada més el seu paper com a referent de qualitat dins del panorama internacional. L'oli d'oliva verge extra català és sinònim de passió, innovació i qualitat, valors que continuen guiant els productors en la seva recerca d'excel·lència. Aquesta segona edició dels premis no només ha estat una celebració de l'oli, sinó també una clara aposta per impulsar el futur d'aquest sector, que, any rere any, continua oferint productes de prestigi, i alhora, contribuint al reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia.

La gala de la Nit de l'Oli ha estat una mostra del compromís del sector i de les institucions per seguir promocionant un dels productes més representatius de la cuina mediterrània, que no només forma part de la nostra cultura gastronòmica, sinó també de la nostra identitat com a territori productor d'oli d'alta gamma.

Sobre l'autor
Maria Lorenzo foto
Maria Lorenzo Miró
Veure biografia
El més llegit