El tabaquisme és un factor de risc d’infecció per covid-19 en joves i de mortalitat per covid en gent gran. És el principal factor de risc de les malalties cardiovasculars, el càncer o les malalties respiratòries. A Catalunya, s’estima que cada any moren gairebé 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum ambiental.
El Departament de Salut ha donat a conèixer aquestes dades en el context de ‘La Setmana sense Fum’. L’objectiu és sensibilitzar la població de la importància per a la salut del fet de no iniciar-se o abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum. Enguany, en plena pandèmia, el lema és ‘Deixar de fumar, la teva altra vacuna’.
La major part dels fumadors ha rebut consells dels professionals
En el marc de la Setmana Sense Fum s’ha elaborat una enquesta, que han respost 2.244 persones. Un 22,4% d’aquestes eren fumadores i entre aquestes un 874% ha reconegut haver rebut algun consell d’un professional de la salut per deixar de fumar alguna vegada o de forma regular.
El 89,2% de les persones que han participat a l’enquesta declaren que es veuen exposades al fum ambiental del tabac, principalment a terrasses de bars i restaurants (80,4%), espais oberts on se celebren concerts i altres esdeveniments (46,8%), cues per entrar a locals i establiments (40,6%), a la llar (12,6%), el lloc de treball (7,0%) o el cotxe (3,9%).
El 70% de les persones enquestades percep un compliment insuficient de la prohibició de fumar a les terrasses dels establiments d’hostaleria dotades de sostre i més de dues parets o paraments laterals, on la normativa prohibeix fumar. Tot i això, el 68% de les persones no fumadores i el 20,9% de les fumadores pensen que hauria d’estar totalment prohibit fumar a les terrasses dels establiments d’hostaleria. A més, un altre 46,4% de no fumadores i un 16,4% de fumadors que s’hauria de prohibir en aquells casos en que no hi hagi una distància mínima de dos metres amb altres persones.