Diumenge, 16 de juny de 2024
És notícia

Més de 75.100 persones van iniciar un tractament antitabac gratuït entre febrer i desembre de 2023

Avatar photo
El 56% d’uns 3.000 enquestats vol més espais sense fum i un 49,9% diu que no es compleix la normativa a les terrasses

Un total de 75.143 persones van rebre prescripció farmacèutica per deixar de fumar entre febrer i desembre del 2023, segons ha informat el Departament de Salut. A partir del febrer de l’any passat, el Sistema Nacional de Salut va incorporar una nova modalitat de tractament farmacològic del tabaquisme, la citisina.

La dada es fa pública amb motiu de la XXV Setmana Sense Fum, que es commemora del 25 al 31 de maig. D’acord amb els resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), l’any passat continuava fumant el 22,6% de la població major de 15 anys. En una enquesta realitzada entre 3.000 persones, el 56% aposta per ampliar els espais sense fum i la meitat creu que la normativa sobre tabac a les terrasses no es compleix.

Aquesta mateixa enquesta revela que el 78% de les persones no fumadores està a favor de prohibir fumar a les terrasses. Relacionat amb això, hi ha més persones partidàries d’ampliar les mesures protectores de la salut en espais públics com platges (65% a favor), al cotxe (50%), als centres educatius (82,2%) o al carrer (22,8%). Per contra, disminueix el nombre de persones que consideren que no s’ha de prohibir el tabac (8,8% el 2024 i 12,3% el 2023).

Més homes i majors de 65 anys

Tornant a l’enquesta ESCA, els resultats mostren que el consum del tabac té més incidència entre els homes (25,5%) que entre les dones (19,8%). El 7,5% de les persones declarava estar exposada al fum ambiental del tabac de la llar. El consum és superior entre majors de 65 anys i entre aquells amb estudis secundaris.

D’altra banda, s’estima que cada any moren a Catalunya gairebé 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum ambiental.

La prevalença del tabaquisme va mantenir una tendència continuada a disminuir en el període 1994-2017 i s’ha mantingut força estable a partir del 2018. Així, els fumadors són al voltant d’1,5 milions a Catalunya.

Preocupació per les cigarretes electròniques entre els joves

D’altra banda, el consum de cigarretes electròniques es manté a nivells relativament baixos entre la població general, però el seu ús durant l’adolescència és motiu de preocupació. D’acord amb l’ESCA, un 1,4% de la població major de 15 anys declarava estar utilitzant cigarretes electròniques l’any passat, però un 11,8% les havia fet servir regularment o les havia provat anteriorment.

El consum actual i l’experimentació prèvia amb cigarretes electròniques són molt més freqüents en el grup de 14 a 44 anys en comparació amb la resta de grups, i un 76,3% de les persones que les utilitzen o les han fet servir han optat per presentacions amb nicotina.

També el 2023, l’enquesta ESTUDES, adreçada a escolars de 14 a 18 anys, va posar de manifest que un 52,3% dels participants havia consumit cigarretes electròniques alguna vegada a la vida. El 44% ho havia fet en els 12 mesos anteriors i el 24,8% en els últims trenta dies. El 2016 el consum d’aquestes cigarretes alguna vegada a la vida es va estimar en un 22,6%. La venda i subministrament d’aquests productes a menors de 18 anys està prohibida.

El Departament de Salut ha insistit en la preocupació per aquests xifres de consum ja que aquests productes contenen substàncies perjudicials per a la salut i perquè diversos estudis han demostrat que l’experimentació incrementa el risc d’iniciar-se en el consum regular de tabac convencional.

D’altra banda, les vendes de cigarretes convencionals i altres productes del tabac van disminuir lleugerament a Catalunya el 2023 amb relació a l’any anterior.

El 59% dels fumadors reben ajuda per deixar-ho

El 59% dels fumadors han rebut ajuda o consell per deixar aquest hàbit, segons la mateixa enquesta ESCA. En aquest cas, són més les dones (61,7%) que els homes (57%). L’any passat van deixar de fumar 61.100 persones ateses pels equips d’atenció primària i 24.506 fumadors més van seguir tractament de cessació als centres integrats de la xarxa d’hospitals sense fum.

El treball que ofereixen les dues xarxes es complementa amb el suport per deixar de fumar que també ofereixen les farmàcies, el 061 o els centres de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències.

A més, l’Agència de Salut Pública va distribuir el 2023 de forma gratuïta 310 tractaments complets a persones amb especials necessitats, com persones amb malaltia mental o crònica, les que resideixen a barris de baix nivell socioeconòmic o dones embarassades.

Com cada 31 de maig, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) celebra el Dia Mundial sense Tabac i enguany ho fa sota el lema ‘Protegir els infants de la interferència de la indústria del tabac’. L’objectiu és prevenir l’inici d’aquest hàbit entre els adolescents. Amb aquest objectiu, Salut ha posat en marxa diverses intervencions en l’àmbit educatiu en el marc del programa ‘Classe sense Fum’.

En paral·lel, se celebra la Setmana Sense Fum fins al 31 de maig amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància de no iniciar-se en el consum de tabac o bé deixar-ne de consumir.

En el marc d’aquesta setmana es realitza una enquesta sobre temes de tabaquisme a la població general. Enguany hi han participat 3.420 persones, el 76% dones, amb una edat mitjana de 45,3 anys. Un 15,6% dels que han respost fuma, el 76% dels quals o el 49% en el cas d’estudiants assegura que alguna vegada un professional sanitari o docent els ha recomanat deixar de fumar.

Un 14% dels joves de 14 a 18 anys fuma ‘snus’

En els resultats s’observa un menor consum de les formes tradicionals de tabac comparant amb el 2023. Així, el 64,9% fuma cigarretes convencionals, quan el 2023 era el 69,1%; i un 2,3% fuma pipes o cigars (5,4% el 2023). En canvi, hi ha un consum més alt de les noves formes de fumar entre joves de 14-18 anys i de 19-24 anys.

Destaca que un 14,3% dels joves d’entre 14 i 18 anys declara consumir ‘snus’, un producte il·legal a Europa, però que es pot comprar per internet. En aquesta mateixa franja, un 28,6% assegura fumar cànnabis, un 28,6% cigarretes electròniques i un 28,6% en catximba. El percentatge pel que fa al cànnabis és del 19,7% entre els joves de 19 a 24 anys i baixa fins al 6% entre els de 25 a 34 anys.

Salut ha destacat també una major percepció d’exposició al fum del tabac en tots els espais, ja que un 83% dels enquestats creu que hi està exposat en les terrasses, un 51,9% en activitats lúdiques en espais oberts, un 43,6% en cues per entrar a locals, un 37,5% en les parades d’autobús, un 17,7% en els accessos a centres educatius, un 12,7% a casa i un 7,8% al cotxe.

D’altra banda, la majoria acceptava que el consum de tabac afecta el medi ambient de manera negativa i un 95% estaria d’acord amb sancionar llençar burilles al terra.

Pel que fa a mesures legislatives, la principal proposta és intensificar les mesures educatives, seguida d’augmentar el preu del tabac, igualar la regulació dels nous dispositius al tabac convencional, finançar tots els fàrmacs de primera línia per ajudar a deixar de fumar, eliminar o sancionar la publicitat encoberta i l’empaquetat neutre del tabac. El 56% està a favor d’ampliar els espais sense fum.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
creuers

Collboni obre la porta a suprimir una terminal de creuers ‘si fos necessari’

Notícia següent

Arriba la 6a edició de Filmserè, Festival Internacional de Curtmetratges de la Florida

Notícies relacionades