Mata la parella en el portal de casa seva davant de les filles

L'acusat va sotmetre a la dona a "constants" actes d'amenaces i es dirigia a ella de manera constant amb expressions despectives

El judici contra un acusat de matar al setembre de 2019 a la seva parella en el portal de la seva casa davant de les seves filles arrencarà aquest dijous després que ahir es conformés el jurat popular que enjudiciarà els fets.

Se l’acusa de delictes d’assassinat, amenaces, violència física o psíquica habitual i maltractament en l’àmbit familiar. L’home s’enfronta a una petició fiscal de 32 anys de presó.

Per al fiscal, l’acusat va aconseguir imprimir durant la relació amb la seva parella i amb les seves dues filles de poca edat una situació de “superioritat” i “dominació sobre elles”. La dona va viure “una constant situació de por, angoixa i temor”, que mai es va atrevir a denunciar per por de les represàlies.

L’escrit d’acusació recorda que F. G. M. va mantenir una relació sentimental amb A. L. V. A. que es va prolongar durant onze anys i fruit de la qual van néixer dues nenes.

Al llarg d’aquests anys de convivència, l’acusat va sotmetre a la dona a “constants” actes d’amenaces, al mateix temps que controlava aspectes personals de la seva vida, com les persones amb les quals es relacionava o les comunicacions que mantenia amb ells.

HUMILIACIONS I MENYSPREUS

La situació de sotmetiment i control també va consistir a proferir constants humiliacions i menyspreus a la seva parella que li van causar “un permanent estat d’angoixa, ansietat, desassossec i temor” que es va estendre a les seves dues filles.

La dona va interposar la primera denúncia contra l’acusat en 2009 després d’atemptar contra la seva integritat física, a la qual van seguir en 2011 altres dues per amenaces i vexacions injustes.

Malgrat això F. G. M. C. va mantenir “gairebé diàriament “la seva conducta delictiva en el lloc on residien en presència de les seves filles “amb la finalitat de menyscabar la integritat psíquica de la seva parella”, a qui de manera habitual es dirigia amb expressions com ara “filla de puta” o “et mataré, estúpida”.

Això sí, després li demanava perdó i li prometia que anava a canviar. La dona, per a protegir la seva família, “i pel temor infós de les amenaces que contra ella proferia si denunciava” mai va denunciar els fets ni va rebre assistència sanitària per a la seva curació.

La Fiscalia subratlla que aquest maltractament va ser exercit de manera “habitual” i que fins i tot les filles van estar exposades als “nombrosos” episodis de violència que el pare va exercir també exercit sobre elles.

Segons la Fiscalia, “el maltractament continuat pot provocar conseqüències molt greus des del punt de vista de les salut mental de les persones i que poden persistir encara que el maltractament hagi desaparegut, amb simptomatologia freqüent com a nerviosisme, tensió, tristesa, pèrdua d’autoestima, desesperança, estat de hiperalerta i sobresalt, que poden durar encara malgrat desparecer el maltractament perquè els efectes d’aquest poden presentar-se o mantenir-se al llarg del temps”.

La dona, finalment, va decidir en 2019 acabar la relació amb l’acusat. Malgrat això, el 17 de setembre d’aquest mateix any l’agressor va acudir al domicili on li va esperar assegut i semiculte entre els cotxes de la via pública. Portava una motxilla on portava un ganivet de grans dimensions.

La víctima va arribar al domicili sobre les 18.30 i, una vegada en el portal, l’acusat el va sorprendre per l’esquena i va començar a assestar-li punyalades en diferents parts del cos mentre la dona “cridava desesperadament a les seves filles sol·licitant ajuda”.