MAPA | Què ha votat el teu veí el 12-M?

Avatar photo
El partit d’ultradreta s’endú 12 de les 13 taules de Ripoll, i el 70% de les 127 del PP són a Sarrià-Sant Gervasi

El PSC va ser el partit més votat el 12-M en 5.390 de les 8.940 meses, repartides en 2.500 col·legis electorals. Els socialistes queden a distància de Junts+, segons amb 3.281 taules. El partit de Salvador Illa, amb el 60% del total, i el de Puigdemont, amb el 36%, queden també lluny del PP, tercers en meses guanyades, amb 127 (l’1,4% de les meses), gairebé el 70% de les quals són urnes de col·legis del districte de Sarrià-Sant Gervasi, a Barcelona. ERC va ser el partit amb més paperetes en 118 urnes, en el seu cas només una a la capital catalana. En el seu debut, Aliança Catalana, es va imposar en 16 meses, totes radicades al Ripollès i 12 en concret a Ripoll, la ciutat de l’alcaldessa Sílvia Orriols, on només se’ls va escapar una taula.

Aliança Catalana irromprà al Parlament amb dos escons, com a darrera força. Això no obstant, la formació d’ultradreta apareix com la cinquena en nombre de meses guanyades amb un total de 16: 12 de les 13 de Ripoll (el municipi d’on és alcaldessa la candidata de la formació, Sílvia Orriols), i la resta, a tres municipis més del Ripollès: Gombrèn, les Lloses i Campdevànol.

També Vox va guanyar en 6 meses electorals, en el seu cas més repartides pel territori. Dues a Reus, una a Salou, una a Vila-Seca, una a la Torre de Claramunt (l’Anoia) i la sisena a Vilamalla (Alt Empordà).

Comuns Sumar apareix com a guanyadora d’una sola mesa al districte de Sants-Montjuïc, a la ciutat de Barcelona, per bé que empatada en nombre de vots (65) amb ERC.

CUP no va guanyar cap mesa electoral, ni tampoc Ciutadans, tot i que els primers van obtenir 4 escons i el partit taronja desapareix del Parlament.

El PP guanya el 69% de les meses a Sarrià-Sant Gervasi

El PSC va ser el partit amb més vots en 1.147 meses de Barcelona ciutat, seguit de Junts+, que va guanyar en 440. Pel PSC aquesta xifra representa el 21,2% de totes les meses guanyades al país, mentre que pel partit de Carles Puigdemont, tan sols el 13%. El PP va sumar 99 meses, que són el 78% de totes les que va guanyar aquestes eleccions. I d’aquestes, 82 a Sarrià-Sant Gervasi. És a dir, el 69,2% de les meses on va guanyar el PP a tot Catalunya són en aquesta zona de la capital catalana.

A Tarragona el PSC va guanyar en 114 de les 152 meses electorals. ERC va guanyar una sola mesa, el PP 11, Junts+ 26. A Girona, les meses van quedar repartides entre Junts+ (70%) i PSC (30%). A Lleida també protagonisme pels mateixos partits però en sentit invers: 89 meses pel PSC i 49 per Junts+. El PP també va obtenir una taula a la capital del Segrià, en un col·legi del centre de la ciutat.

PSC i Junts+, partits amb més % de vot

Només PSC i Junts+ van aconseguir guanyar meses amb més del 60% dels vots. Concretament, el partit de Puigdemont ho va aconseguir en 16, dues de les quals ubicades al seu poble de naixement, Amer (63% i 64% dels vots, respectivament). Els independentistes són el partit que ha tret el percentatge de vot més alt en una mesa electoral, el 66,5%, a Sant Gregori (Gironès).

Pel que fa als socialistes, van aconseguir superar aquest llindar del 60% dels vots en 10 meses de tot el país, dues de les quals a Girona ciutat i la resta a l’àrea metropolitana de Barcelona: Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, Mollet del Vallès (64,7%), tres a Cornellà de Llobregat i dues a l’Hospitalet de Llobregat.

Guanyadors per secció censal

En aquestes eleccions hi ha hagut 5.117 seccions censals, un centenar més que en els darrers comicis. L’anàlisi per seccions censals també dóna guanyador el PSC (2.987), per davant de Junts+ (1.984), a molta distància del PP (72) i ERC (64). També s’apunten la victòria en seccions censals Aliança Catalana (9) i Vox (1, fora del nucli urbà de Vila-Seca) mentre que ni la CUP ni Comuns-Sumar en van guanyar en cap.

En relació a les eleccions de l’any 2021, el PSC és qui n’ha guanyat més, 663, també seguit de Junts+, que en suma 359 més. La baixada d’ERC és molt gran, ja que el 2021 havia guanyat en 1.019 seccions censals (ara, en tan sols 64). I en menor mesura, Vox, que ha passat de 8 seccions censals a una.

La CUP, que es va imposar en 6 seccions censals el 2021, ara s’ha quedat sense cap victòria, igual com Comuns-Sumar, que fa tres anys havien aconseguit ser el partit amb més vots en una secció censal de Barcelona, ara han quedat a zero. Un altre partit que desapareix del mapa de seccions censals és el PDeCAT, que en va guanyar 8 i que es va dissoldre com a formació i per tant no ha concorregut en aquestes eleccions.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Andreu Buenafuente inaugura a Blanes ‘Naturalment’

Notícia següent

Badalona surt de la fase d’emergència per sequera

Notícies relacionades