L’onada de calor manté aquest diumenge en risc gran part del país

L’onada de calor mantindrà les temperatures significativament altes a bona part de l’interior peninsular, les Balears i les Canàries; i tindrà en risc important o risc extrem deu comunitats autònomes, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

En concret, en avís vermell per temperatures màximes estaran Andalusia, la Regió de Múrcia i la Comunitat Valenciana; i en avís taronja Aragó, Illes Balears, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Extremadura i la Comunitat de Madrid. A més, Aragó i la Comunitat Valenciana estaran en avís groc a causa de les tempestes.

Les temperatures diürnes descendeixen als vessants atlàntic i cantàbric, més a la meitat nord, i de manera notable a l’alt Ebre, País Basc i Navarra; i ascendiran a l’àrea mediterrània i a les Canàries.

Les màximes encara superaran els 36/38 graus centígrads a bona part del sud, centre i est peninsulars, i a les Balears. És probable que se sobrepassin els 38/40 graus als rius del vessant atlàntic sud, interior sud-est, mig Ebre i, localment, als arxipèlags, fins i tot els 42/44 graus a les valls del Guadalquivir i del Segura. Així mateix, a l’interior sud-oest, litoral sud-est i less Balears les nocturnes no baixaran de 24 graus.

A bona part del territori predominarà un temps anticiclònic, sec i assolellat. No obstant això, al nord de Galícia, Cantàbric, Estret i Melilla s’esperen alguns intervals de núvols baixos, sense descartar alguna pluja aïllada a punts del litoral Cantàbric.

Així mateix, en zones de la meitat sud, centre, est peninsulars i àrea mediterrània hi haurà intervals de núvols mitjans, alts i d’evolució diürna a l’interior, i s’esperen alguns ruixats i tempestes seques, que vindran acompanyades de ratxes fortes de vent. Seran més probables i intenses en àrees muntanyenques, principalment a l’est del Pirineus, sud del sistema Ibèric i a zones de l’interior de la comunitat Valenciana. A les Canàries, el cel estarà poc ennuvolat amb intervals de núvols mitjans i alts.

Aquest diumenge s’esperen boires o boires matinals disperses a Galícia, àrea cantàbrica, Estret i Alborán. Probables calitges a Canàries i a gran part del sud i sud-est peninsular, i les Balears.

Quant als vents, seran fluixos en general, una mica més intensos a litorals, predominant la component nord al terç nord peninsular, i de nord-oest a la vall de l’Ebre i Empordà. Llevant a l’Estret, alisi a les Canàries i, en hores centrals, de component oest a la Meseta. Ratxes fortes a zones de tempestes.