L’OMS aprova l’ús de la vacuna xinesa de Sinovac

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va aprovar avui l’ús d’emergència de la vacuna anticovid de Sinovac, segona de fabricació xinesa que obté aquesta llum verda després que a principis de maig ho aconseguís la desenvolupada per Sinopharm.

La vacuna Sinovac-CoronaVac «compleix els estàndards internacionals de seguretat, eficàcia i fabricació», va assenyalar l’OMS en un comunicat, on va assenyalar que els seus assessors tècnics van visitar instal·lacions del laboratori pequinès abans d’emetre la seva decisió.

Es tracta del sisè fabricant que aconsegueix entrar en la llista d’ús d’emergència, després que abans ho aconseguissin les vacunes de Pfizer (primera a fer-ho), Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson i Sinopharm.

Sinopharm i Sinovac són a més les primeres vacunes contra la covid-19 a les quals l’OMS dóna aquesta llum verda sense que prèviament hi hagués una decisió similar per part de l’Agència Europea del Medicament (EMA) o l’Administració de Fàrmacs i Aliments dels EUA (FDA, en anglès).

L’aprovació d’ús d’emergència dóna a aquestes vacunes la possibilitat d’entrar en el programa COVAX, creat per l’OMS en cooperació amb altres agències per a distribuir a baix preu i de manera equitativa dosi de vacunes anticovid a tot el món.

L’OMS destaca que Sinovac és una vacuna de virus inactivat, fàcil d’emmagatzemar i transportar, i els seus experts recomanen el seu ús en majors de 18 anys, als quals han d’administrar-se dues dosis amb un interval d’entre dues i quatre setmanes.

Els estudis indiquen que la vacuna de Sinovac té una eficàcia de només el 51% en la reducció de casos simptomàtics de covid-19, encara que el percentatge s’eleva al 100% per a casos greus i aquells que requereixen hospitalització.

Els assessors de l’OMS adverteixen que no hi ha dades sobre l’eficàcia de la vacuna en majors de 60 anys, ja que pocs subjectes per sobre d’aquesta edat van participar en els assajos clínics, encara que això no els porta a recomanar una edat màxima per a usar-la, ja que en les campanyes de vacunació sí s’ha mostrat efectiva en persones majors.