L’OMS alerta que la vacuna “no posarà fi a la pandèmia per si sola”

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha apuntat que “no hi ha cap garantia” que vagi a existir en algun moment la vacuna del COVID-19, i que, en cas que sí acabi desenvolupant-se, “no posarà fi a la pandèmia per si sola”.

“Cap país podrà resoldre aquest problema per si sol fins que tinguem la vacuna, que seria una eina vital i esperem tenir-la el més aviat possible, però no hi ha cap garantia que l’anem a tenir, i fins i tot si la tenim no posarà fi a la pandèmia per si sola”, ha advertit aquest divendres en roda de premsa.

En aquest sentit, ha instat a tots els països a “aprendre a controlar i manejar aquest virus usant les eines actuals”, i a “fer els ajustos en la vida diària que són necessaris per mantenir-se fora de perill”.

Així, ha reivindicat la necessitat d’aprendre a viure amb el virus, ja que els confinaments “no són una solució a llarg termini per a cap país”.

“No hem de triar entre la salut i l’economia, és una elecció falsa. Al contrari, la pandèmia de COVID-19 ens recorda que la salut i l’economia són inseparables”, ha argumentat, cridant a aprofitar aquesta situació per millorar el problema del canvi climàtic.

“La pandèmia ens ha permès imaginar com seria el món amb cels i rius molts més nets”, ha proclamat.

Tedros ha afegit que la crisi del COVID-19 és “també una oportunitat per canviar el món en el qual van a viure els nostres fills”, posant l’exemple d’Espanya com “una de les nacions que més ràpid s’està descarbonitzant” per fer front al repte mundial del canvi climàtic.

Tedros també s’ha pronunciat sobre els rebrots que estan sofrint alguns països com Espanya: “Diversos països s’enfronten ara a nous brots després d’un llarg període gairebé sense cap transmissió. Aquests països criden l’atenció a uns altres que ara estan registrant una reducció en el nombre de casos. El progrés no significa victòria. És vital detectar ràpidament els brots per evitar la transmissió comunitària”.