L’OMS alerta que la pandèmia serà devastadora després de l’estiu

El director regional per a Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Hans Kluge, ha sol·licitat als països europeus que tinguin precaució a l’hora d’aixecar les mesures contra el coronavirus, ja que continua havent-hi transmissió comunitària «generalitzada».

I és que, gràcies a la reducció dels contagis de covid-19, des d’aquesta setmana uns 36 països europeus estan reduint les restriccions, per la qual cosa Kluge ha advertit, després de reconèixer els assoliments aconseguits per aquestes regions, que no s’està «fora de perill».

«Amb l’augment de les reunions socials, la major mobilitat de la població i els grans festivals i tornejos esportius que es duran a terme en els pròxims dies i setmanes demanem precaució», ha dit, per a recordar que l’any passat, després de l’estiu, es va produir un «ressorgiment devastador» dels contagis de coronavirus.

Així mateix, el dirigent europeu de l’OMS ha aconsellat a la població viatjar de manera «responsable», rentar-se les mans amb freqüència, mantenir la distància de seguretat, usar mascaretes, estar en espais oberts, evitar els entorns amb molta gent.

«A mesura que augmenta la cobertura de vacunació, hem de cenyir-nos fermament a les mesures de protecció per a suprimir el virus. Això ha de succeir, fins i tot, quan els casos disminueixin. Una combinació de mesures de salut pública i vacunació, no l’una o l’altra, és la sortida d’aquesta pandèmia», ha dit.

D’altra banda, Kluge ha informat que el 30% de les persones de la regió europea de l’OMS ha rebut almenys una dosi de vacuna i el 17% la pauta completa. No obstant això, ha avisat que s’està «lluny» d’evitar un nou ressorgiment dels contagis i que encara queda molt per a tenir al 80% de la població immunitzada.

En aquest sentit, ha recordat que estar vacunats no evita automàticament que s’emmalalteixi o es propagui el virus, encara que sí que redueix la possibilitat d’emmalaltir-se greument o morir a causa de la malaltia, per la qual cosa ha instat la població a vacunar-se quan li toqui.