S’aprova la llei: les menors de 16 anys podran avortar sense consentiment

També s'aprovarà l'accés gratuït a la píndola de l'endemà

El Govern aprova aquest dimarts 30 d’agost, en el Consell de Ministres, la reforma de la Llei de l’avortament impulsada per Igualtat en la qual, entre altres mesures, es permetrà avortar sense permís patern a les menors de 16 i 17 anys, es recull l’accés gratuït a la píndola de l’endemà o s’estableixen les baixes per menstruació dolorosa.

Aquesta norma va veure la llum verda de l’Executiu el mes de maig i, després de rebre els informes preceptius de la Fiscalia, CGPJ i Consell d’Estat, així com les aportacions d’altres ministeris, torna al Consell de Ministres per a culminar aquesta primera fase de la seva tramitació, abans de passar al Parlament.

Entre els punts més destacats d’aquesta reforma està la mesura que permet a menors a partir dels 16 anys a poder interrompre el seu embaràs de manera voluntària sense el permís dels seus progenitors; a més, elimina els tres dies obligatoris de reflexió i inclou una baixa incapacitant per interrupció voluntària de l’embaràs, a més d’uns serveis d’assistència i acompanyament integral i especialitzada.

De la mateixa manera, garanteix l’objecció de consciència, que es regula de la mateixa manera que en la Llei d’Eutanàsia per a garantir que sempre hi haurà personal disponible per a la Interrupció Voluntària de l’Embaràs. A més, la norma recull que qui es declari objector, serà aplicable en la sanitat pública i privada.

Entre les mesures que recull aquesta norma està també que els centres de salut i centres serveis de salut sexual i reproductiva despatxaran la píndola de l’endemà de manera gratuïta.