L’explosió de positius en les escoles esgota els tests d’antígens

Els més de 50.000 casos en els darrers 10 dies ha portat a col·lapsar moltes farmàcies per fer un test d'antígens

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La tornada a les escoles després de les vacances de Nadal a Catalunya ha estat marcada per una explosió de contagis a les aules com a conseqüència de la variant òmicron. Això ha provocat llargues cues a les farmàcies per poder realitzar als nens un test de diagnòstic després d’un positiu a classe. Aquesta prova ha estat tan demanada que diumenge molts establiments de guàrdia van esgotar existències i no van poder fer tests. I el recanvi d’estoc es podria demorar fins dimarts.

“Aquest cap de setmana ha estat brutal”, resumeix Antoni Torres, president de la Federació d’Associacions Farmàcies de Catalunya. Torres explica que és Salut el que facilita als proveïdors aquests tests de diagnòstic concrets perquè el subministrin a les farmàcies totalment gratuïts, però que no han estat suficients per a la quantitat d’alumnes i docents que aquest cap de setmana n’han requerit un.

Per al farmacèutic l’explosió de contagis ha estat tan “espectacular” que el seu establiment, que normalment fa proves amb cita prèvia, s’ha vist obligat a obrir un canal sense cita on durant tot el cap de setmana no s’han deixat de veure cues. “Ahir vam treballar de vuit del matí a dotze de la nit, estem esgotats”, assegura Torres. En altres farmàcies s’han trobat a la cua classes “senceres”, assegura aquest farmacèutic que lamenta que potser no s’havia previst que a l’escola notifiqués un positiu a la classe, 24 nens i nenes més es personarien a la farmàcia per poder sotmetre’s a un test.

La variant òmicron ha deixat en els darrers 10 dies 59.750 positius a l’àmbit escolar: 51.415 d’alumnes, 8.318 de docents i personal intern, i 17 entre el personal extern. I això s’ha traduït en un cap de setmana de farmàcies amb cues. Torres no pot xifrar la quantitat de positius que han sortit de les proves realitzades a la seva farmàcia aquest cap de setmana perquè han tingut tanta feina que no s’han pogut para a comptar però assegura que han estat molts.

El farmacèutic reivindica el paper que les farmàcies estan duent a terme com a “estructura sanitària” però reclama “tenir mitjans i eines per poder fer bé les coses”. També demana una previsió més gran i que en “casos d’emergència” com el que vivim actualment “poder arbitrar una situació d’emergència”.

Moltes de les persones que aquest cap de setmana no aconseguien trobar una farmàcia amb tests d’antígens escolars reclamaven poder sotmetre els fills a un autotest, que des d’aquest dissabte té un preu màxim fixat pel Govern de 2,94 euros. Però aquest tipus de proves no són vàlides per als cribratges escolars.