Les urgències dels centres d’atenció primària funcionaran al 100% durant la vaga de metges

La resta de serveis es reduiran a una quarta part de la plantilla els dos primers dies i a un terç a partir del tercer

Imatge d'arxiu d'un metge d'un centre d'atenció primària fent una visita telefònica. ACN

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha establert que les urgències dels centres d’atenció primària (CUAP, PAC i PADES) funcionin al 100% durant els dies que duri la vaga de metges, prevista del 13 al 16 d’octubre. Els serveis mínims decretats pel Govern també estableixen que per a la resta d’àrees de la salut pública caldrà un 25% de la plantilla durant les dues primeres jornades de l’aturada i un terç a partir del tercer dia.

Treball afegeix que, en tot cas, el servei s’ha de garantir amb un dispositiu d’assistència unipersonal, com a mínim, i es prestarà amb l’assistència normal pròpia dels serveis especials ordinaris d’urgència i altres dispositius d’atenció continuada.

L’executiu ha tingut en compte diversos condicionants a l’hora de prendre aquesta determinació. Per exemple, s’entén que el servei públic dels centres d’atenció primària “no es pot veure greument afectat per l’exercici del legítim dret de vaga dels treballadors, ja que això comportaria un risc per a la salut i la vida dels malalts”.

També que determinades prestacions sanitàries són “inajornables” per garantir el dret a la salut i a la vida, com ara les d’urgències, les de les unitats especials, les de determinats tractaments oncològics o les operacions “necessàries”.

A més, Treball subratlla que la vaga es fa en un context de pandèmia i que “persisteix l’existència de la possibilitat real d’algun rebrot”. A banda, s’han tingut en comptes odres de serveis mínims marcades en mobilitzacions anteriors.