Les UCI catalanes estan al 80% de la seva capacitat

Avatar photo

La sotsdirectora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Marta Chandre, ha explicat que les Unitats de Cures Intensives (UCI) de Catalunya estan al 80% de la seva capacitat –amb un 38% d’ingressats per Covid-19– en l’inici de la segona ona de la pandèmia de coronvirus.

Ho ha detallat aquest dimarts en la roda de premsa que ha liderat el secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, al costat del coordinador de la unitat de seguiment del Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz.

La sotsdirectora del CatSalut ha concretat que aquest 80% d’ocupació és en UCI convencionals –915 llits sense comptar amb l’ampliació d’altres espais–, que ja es trobaven en aquest percentatge, però en el qual només un 20% dels ingressats eren pacients infectats amb Covid-19.

Chandre ha alertat que l’activitat derivada del Covid-19 “impacta en tots els nivells assistencials”: en el servei d’urgències de l’atenció primària i de l’atenció hospitalària, així com en la resta de la xarxa assistencial que al seu judici és un mirall d’aquestes urgències.

Sobre les hospitalitzacions en llits convencionals –en les quals no s’atén a pacients crítics–, Chandre ha destacat l’increment dels pacients amb Covid-19 que han passat de ser el 7% dels ingressats a principis d’octubre al 14,5% dels ingressats actualment.

En ser preguntada per les cues davant dels centres d’atenció primària (CAP), Chandre ha defensat que estan treballant per “oferir circuits segurs i tenir el màxim d’activitat possible”, per la qual cosa ha reivindicat els espais adjacents que han habilitat prop dels CAP.

“L’objectiu d’aquests espais és evitar les aglomeracions i tenir l’activitat mes recollida. Les PCR estan sent programades amb el mateix objectiu: evitar aglomeracions. El coronavirus ens obliga a treballar d’aquesta manera i nosaltres ens enfoquem en aquestes mesures de seguretat”, ha argumentat.

ACTIVITAT ASSISTENCIAL

Chandre ha defensat que el principal objectiu de la segona ona és no perdre activitat assistencial per atendre activitat derivada del coronavirus: “Des de CatSalut no hem donat indicacions de desprogramar. Això no lleva que en alguns centres s’hagi pogut alterar l’agenda”.

Ramentol ha subratllat aquesta “necessitat” que el sistema es dediqui al Covid-19 i també al que no és Covid-19 perquè no passi com en la primera ona de la pandèmia de la qual, al seu judici, encara s’arrosseguen seqüeles de l’activitat assistencial demorada.

Per aquest motiu, Ramentol ha assegurat que l’efectivitat de les mesures aprovades pel Govern serà una o una altra en funció del grau de compliment de la ciutadania: “El sistema està preparat per incrementar la seva capacitat assistencial, diagnòstica i de rastreig. Però pot ser insuficient sense l’esforç i el compromís de la població”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Federació d’Hostaleria de Girona demana al Govern que reconsideri el tancament del sector

Notícia següent

El Govern i Barcelona signen un conveni per a un model integral de polítiques d’ocupació

Notícies relacionades