Les llars castigades per la pandèmia són menys vulnerables que les del 2008

Els més perjudicats -dones i joves- no aporten la renda principal de la famílies, que, a més, tenen menys deutes

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut
Les llars afectades per la pandèmia tenen “menys vulnerabilitat” financera que les famílies més castigades per la crisi del 2008, segons el Banc d’Espanya.

A partir de l’Enquesta Financera de les Famílies (EFF), la institució argumenta que els més perjudicats per la covid-19 estan menys endeutats que els més afectats per la recessió de fa 10 anys, que van ser els treballadors de la construcció i manufactura.

Ara, la covid-19 ha castigat el comerç, l’hostaleria, l’educació, on la majoria de treballadors són dones i joves. La pèrdua dels seus ingressos, però, es pot veure compensada amb les rendes d’altres membres de la llar. Aquests dos col·lectius tenen una probabilitat 6 punts menor d’aportar la renda principal de les llars que al 2008.

El Banc d’Espanya apunta en un informe publicat aquest dimecres que la situació patrimonial dels afectats per la crisi de la covid-19 “pot ser més favorable” que la del 2008 fruit del procés de pagaments de deutes i reducció dels tipus d’interès.

L’any 2017 la proporció de treballadors d’indústries socials que vivien en llars amb pagaments elevats de deute era del 8%, tres punts per sota que el 2008.

“El grau de diversificació dels ingressos de les llars més exposades a la recessió actual, lleugerament superior a l’observat el 2008, i la menor proporció de la renda destinada al pagament de deutes suggereix que aquestes famílies tindrien actualment una menor vulnerabilitat financera que les més afectades per la crisi del 2008”, conclou.