Les lesions en mans i peus, nou efecte del coronavirus

Els «dits covid» –lesions en mans i peus, com a penellons, que presenten alguns pacients– podrien ser un efecte de la resposta del sistema immunològic al virus, indica un estudi publicat a British Journal of Dermatology.

Per a aquesta anàlisi observacional, els investigadors, de la Universitat de París (França), van examinar en la primavera de 2020 a 50 persones amb els dits inflamats i vermells després de contreure el SARS-CoV-2 i altres tretze amb penellons sorgits abans de la pandèmia.

Els autors creuen haver identificat, per primera vegada, les parts del sistema immunològic que semblen estar involucrades en l’aparició d’aquesta mena de lesions, la qual cosa podria ajudar a desenvolupar tractaments.

Segons l’estudi, basat en anàlisi de sang i pell, hi ha dos elements que porten al símptoma: una proteïna antivírica denominada interferon tipus 1 i un tipus d’anticòs que erròniament ataca les pròpies cèl·lules i teixits a més d’envair al virus.

També exerceixen un paper les cèl·lules presents en els petits vasos sanguinis que reguen les àrees afectades, assenyalen els investigadors.

Un dels autors, Charles Cassius, va assenyalar que la seva recerca aporta dades noves per a entendre els «dits covid», ja que, encara que s’havien examinat extensament la seva epidemiologia i característiques clíniques, faltaven detalls sobre «la fisiopatologia».

Els «dits covid» acostumen a aparèixer entre una i quatre setmanes després de ser contagiat i, si bé poden afectar a qualsevol, apareixen comunament entre nens i adolescents. Segons els experts, acostumen a desaparèixer sense necessitat de fàrmacs.

Els dermatòlegs assenyalen que, encara que aquest tipus de lesió era bastant freqüent en la primera ona de la pandèmia, sembla ser-ho menys amb la variant delta del coronavirus, si bé això podria haver-se del fet que hi ha més persones vacunades o immunitzades.