fbpx
Dilluns, 26 de febrer de 2024
És notícia

L’electricitat superarà avui el seu rècord històric

Un augment del 17% respecte al valor fixat per a aquest diumenge

El preu mitjà de l’electricitat en el mercat majorista pujarà aquest dilluns un 16,76% i marcarà el seu registre més car de la història, una mitjana de 442 euros/MWh, a la calor de l’alça en el preu del gas natural per l’impacte de la guerra a Ucraïna.

En concret, el preu mitjà del ‘pool’ per a aquest dilluns serà de 442,54 euros/MWh, amb el que superarà l’anterior màxim històric de 383,67 euros/MWh que es va aconseguir el passat 23 de desembre.

A més, el preu d’aquest dilluns és uns 63 euros més car que el marcat el diumenge, de 379,03 euros/MWh, segons dades publicades per l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) recollits per Europa Press.

Per trams horaris, el preu màxim de la llum per a aquest dilluns es donarà entre les 19.00 hores i les 20.00 hores, amb 500 euros/MWh, mentre que el mínim, de 379,02 euros/MWh, es registrarà entre les 23.00 i les 00.00 hores.

Els preus del ‘pool’ repercuteixen directament en la tarifa regulada –el denominat PVPC–, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveixen de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament en el mercat lliure.

A REBUF DELS MÀXIMS DEL GAS NATURAL

Aquests alts nivells en el preu de la llum es produeixen a rebuf de l’escalada en el preu del gas natural a conseqüència de la invasió de Rússia a Ucraïna.

En comparació amb fa just un any, el preu del ‘pool’ per a aquest dilluns serà un 840% superior als 27,73 euros/MWh del 7 de març de 2021.

EL REBUT DE LA LLUM AL FEBRER VA DUPLICAR Al de l’ANY PASSAT

El rebut elèctric d’un usuari mitjà amb la tarifa regulada va aconseguir el mes de febrer els 131,29 euros, un 111,5% per sobre dels 62,08 euros del mateix mes de l’any passat.

Segons dades de Facua-Consumidors en Acció, aquest increment interanual va ser el més elevat fins avui, superant el 103% que va pujar el mes de desembre passat i “el seu preu va batre a més tots els rècords, situant-se en 140,62 euros”.

La llum va tancar 2021 com l’any més car de la sèrie històrica, amb un preu mitjà de 111,93 euros/MWh a causa de l’espiral alcista registrada en el ‘pool’ en el segon semestre.

PRÒRROGA DE LES REBAIXES D’IMPOSTOS

El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar dimecres passat en el Congrés dels Diputats la pròrroga, fins al pròxim 30 de juny, de les rebaixes d’impostos vigents a l’electricitat, els descomptes addicionals del bo social i les ajudes per als consumidors industrials.

Concretament, Sánchez va explicar que el Govern prorrogarà les baixades d’impostos actuals –IVA del 21% al 10%, suspensió de l’impost sobre generació del 7% i baixada de l’impost especial elèctric del 5,11% al mínim legal del 0,5%– fins al pròxim 30 de juny.

També es prorrogarà la retallada temporal a les centrals no emissores de gas pels seus ‘beneficis caiguts del cel’, aprovat pel Govern el passat octubre, i suavitzat setmanes després per a excloure del mateix l’energia venuda en contractes a llarg termini.

Així mateix, Sánchez va anunciar la pròrroga del descompte en el bo social elèctric, convidant a governs autonòmics i municipals a aprovar mesures de protecció a consumidors vulnerables.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Comença la preinscripció escolar

Notícia següent

VÍDEO: Un grup de joves s’enfonsen amb el seu cotxe al riu de Tortosa

Notícies relacionades