Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

L’atenció psicològica immediata en sinistres amb ferits greus s’amplia a persones menors de 18 anys

Funciona les 24 hores en tots els municipis catalans, excepte Barcelona que ja disposa d'un servei similar

Un vehicle accidentat a l’N-260 a Beuda mentre anava en contra direcció. ACN
L’atenció psicològica immediata en sinistres amb ferits greus s’amplia a persones menors de 18 anys. Fins ara, el límit eren els 12 anys, però en el marc d’un conveni de col·laboració entre el Servei Català de Trànsit (SCT) i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), s’ha introduït aquest canvi des del mes de març passat. Es tracta d’un servei que funciona les 24 hores del dia, tots els dies de l’any, i que dona cobertura a tots els municipis de Catalunya, excepte a la ciutat de Barcelona, atès que el seu ajuntament ja disposa del Servei d’Atenció a Urgències Socials i del Servei d’Emergències Socials, ubicats al Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUEB).
Paral·lelament, el SEM continuarà fent la gestió, la coordinació i el seguiment dels serveis de suport psicològic no només en el cas esmentat, sinó també en altres com l’atenció a víctimes directes o indirectes en accidents mortals, la comunicació de males notícies – donant suport psicològic per a casos on s’hagi de parlar amb un familiar directe – o l’assistència al lloc de l’accident en sinistres amb múltiples víctimes. També manté la recopilació i relació mensual del nombre d’actuacions dutes a terme.

Protegir els col·lectius de gran vulnerabilitat

Amb la novetat d’aquest conveni, es consolida una estratègia per atendre les necessitats d’un col·lectiu vulnerable com són els menors d’edat, sobretot en cas de veure’s afectats per un sinistre viari, tenint en compte la situació de desemparament que es produeix ja per si mateix.

Des de l’any 2017, l’SCT ha anat subscrivint amb el SEM, anualment, convenis de col·laboració. L’objectiu és oferir suport presencial i atenció especialitzada psicològica als afectats i persones de l’entorn de les víctimes d’accidents de trànsit.

En aquest context, el director de l’SCT, Juli Gendrau, considera que s’ha fet un pas que era “indispensable” en relació amb els menors d’edat, sobretot perquè ara podran rebre un suport psicològic i un assessorament “en moments confusos i de trasbals immediats a un sinistre viari”.

A més, també recorda que les víctimes podran seguir tenint a la seva disposició el Servei d’Informació i Atenció a les Víctimes de Trànsit. “La bona feina que s’hi fa permet proporcionar una gestió als afectats després del sinistre i acostar un conjunt de recursos a les víctimes, tant les directes com les indirectes, siguin familiars o amics de les persones accidentades”, ha afegit.

Per altra banda, el gerent del SEM, Antoni Encinas, subratlla que hi haurà un equip de 90 psicòlegs especialitzats en emergències distribuïts per tot el territori de Catalunya. “Aquests professionals podran desplaçar-se al lloc de l’accident en un temps màxim d’entre 45 minuts i una hora per prestar suport emocional a les víctimes i a les persones del seu entorn”, ha conlòs.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els crítics per covid baixen de 300

Notícia següent

Presentat un estudi d’hàbits de consum i atracció comercial de la ciutat de Reus

Notícies relacionades