L’AP-7 es prepara per l’operació sortida de Setmana Santa

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha explicat aquest dimecres que aquesta Setmana Santa, per primera vegada, afegeixen un carril addicional a la carretera AP-7 sud entre Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona) per minimitzar les zones de retencions després de l’alliberament dels peatges.

En una roda de premsa a la Conselleria d’Interior, el director del SCT, Ramon Lamiel, ha explicat que es preveu que surtin 370.000 vehicles de l’Àrea Metropolitana de Barcelona entre les 15 hores de dijous i les 15 hores de divendres, i que tornin 570.000 vehicles des de les 12 hores de diumenge fins a les 24 hores de dilluns, segons han pogut determinar juntament amb la Direcció de Turisme de Catalunya.

Així mateix, ha manifestat que de l’1 de gener al 12 d’abril del 2019 hi va haver 39 víctimes mortals, i que en el mateix període d’aquest any hi ha 37 víctimes mortals: “En espera de la mobilitat d’aquest cap de setmana hem de donar un missatge de responsabilitat, control i prudència”.

Ha explicat que la demarcació de Girona és la que més amoïna, ja que hi ha hagut un increment de la sinistralitat fins a un 100% respecte al 2019 i fins a un 200% respecte al 2021.

Alliberament de peatges

Després dels peatges alliberats l’1 de setembre, SCT ha analitzat les carreteres per veure les retencions que s’han produït i les característiques d’aquestes retencions, i han observat que s’ha arribat a 126 quilòmetres de retencions a tot Catalunya, la qual cosa suposa 166 hores de retencions.

Lamiel també ha destacat que la carretera AP-7 és la via on s’han concentrat més accidents mortals (8), amb un increment del 30% de la mobilitat a Martorell (Barcelona), i ha explicat que a la carretera C-63 a Girona s’ha iniciat un patrullaje específic per “controlar conductes inadequades i temeràries”.

Mesures

Per a la gestió i el control de la mobilitat durant la Setmana Santa, els efectius tècnics i humans que s’han desplegat són aproximadament 200 quilòmetres de mesures de circulació, regulació i ordenació de trànsit, dos mitjans aeris diaris per al seguiment dels dispositius, 25 panells mòbils i 108 operaris de senyalització, entre d’altres.

Així mateix, els Mossos d’Esquadra vetllaran per garantir la seguretat vial i la mobilitat, amb 1.130 controls amb 1.511 efectius de trànsit: 283 controls d’alcoholèmia i drogues, 203 controls de seguretat passiva, 123 controls de motos, 226 controls de distraccions, 194 controls de velocitat i 101 controls de transports.

Lamiel ha explicat que diumenge hi haurà restriccions de circulació per a vehicles pesats entre 17 i 22 hores i el dilluns entre les 10 i les 22 hores a la carretera AP-7, limitacions que s’han pactat, segons ha dit, amb el sector del transport.

Durant la Setmana Santa, la conselleria d’Interior també col·laborarà amb alguns municipis on es preveu “afluència important de públic”, especialment en espais naturals d’interès, i farà una campanya informativa per fomentar la responsabilitat al volant.

El SCT també ha estudiat les possibilitats de posar carrils addicionals en els pròxims mesos a la carretera AP-7 nord a la zona de la Roca del Vallès (Barcelona) i a la carretera C-32 a Llavaneres fins a Montgat (Barcelona), la qual cosa estalviaria retencions a la C-60 a Mataró (Barcelona).