La variant delta és “la més ràpida”

La variant delta del coronavirus causant de la covid-19, primer detectada a l’Índia, és la que es transmet amb major velocitat, i pot aprofitar la relaxació de les mesures de prevenció sanitària en molts països per a expandir-se, va advertir aquest dilluns l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

«Aquesta variant ens preocupa molt, i circula ja en 92 països», va subratllar en roda de premsa la cap de la cèl·lula tècnica anticovid de l’OMS, María Van Kerkhove.

La variant delta «té ara l’oportunitat de transmetre’s amb l’augment de la socialització, si la relaxació de les mesures es fa massa aviat» en un moment en el qual encara grans poblacions segueixen sense vacunar, va afegir l’experta estatunidenca.

Van Kerkhove va subratllar, que, en el costat positiu, no hi ha indicacions que la variant delta suposi un augment de la mortalitat entre els afectats per covid-19, i que les vacunes continuen sent efectives contra ella, almenys en la reducció de casos greus.

«En tot cas és important subratllar que es necessita rebre dues dosis de la vacuna per a estar completament protegit», va subratllar també en relació a la variant delta.

Així mateix, les mesures sanitàries es mostren eficaces per a frenar la transmissió sobre aquesta variant primer detectada a l’Índia, la qual cosa en la seva opinió podria suposar «que hagin d’aplicar-se durant un major període de temps».

«És la variant més ràpida, i pot afectar fàcilment els més vulnerables», va insistir per la seva part el director d’emergències sanitàries de l’OMS, Mike Ryan.

El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va indicar per la seva part que els casos globals de covid-19 han baixat durant vuit setmanes consecutives i les morts durant set, si bé encara les xifres són altes (2,5 milions de contagis en el món i 64.000 defuncions en els últims set dies).

A més, la corba descendent global s’està aplanant, cosa que significa un fre de la baixada de casos en moltes regions, «i a Àfrica fins i tot hi ha un ràpid increment, amb un 40% d’augment de contagis i morts la setmana passada», va advertir Tedros.