La vacuna arribarà el 2022

El Govern ha repetit insistentment que la nova normalitat, amb les seves mascaretes, la distància interpersonal i la fi de les aglomeracions, durarà fins que es trobi un tractament eficaç o una vacuna.

Sobre el primer, no hi ha grans avenços de moment. Se segueix investigant després de comprovar que els fàrmacs que semblaven que podien ajudar a tractar els símptomes no han tingut els resultats esperats (múltiples efectes adversos).

Més optimisme hi ha en relació a la vacuna, fins i tot es parla de diverses, de la mà de la Xina, Europa i els Estats Units, i que es troben ja en una fase avançada de recerca (provades ja en humans). Però que ningú s’enganyi. No hi haurà una vacuna segura i eficaç abans de dos anys. Encara que per a molts ciutadans pugui semblar un temps llarg, és tot un rècord. En una situació normal el temps mitjà ronda entre els vuit i els deu anys.

Així ho va indicar ahir la directora de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), María Jesús Lamas, en la comissió de Sanitat de Congrés, on va acudir per informar de la feina feta durant la pandèmia.

Lamas va avançar, a més, que Espanya ha estat designada com a ponent per a l’avaluació de la vacuna enfront de la Covid-19 (“no una, sinó diverses vacunes segures i efectives”, ha insistit), que portarà a terme l’Agència Europea de l’Medicament, tal i com informa La Vanguardia.