La mascareta ja té data final

Després de vint mesos i cinc ones epidemiològiques, la pandèmia del coronavirus es troba controlada a Espanya amb una incidència inferior als 50 casos, la qual cosa ha permès relaxar les restriccions. No obstant això, encara es mantenen algunes mesures de seguretat, com l’ús obligatori de mascaretes en interiors o si no està garantida la distància interpersonal.

Sobre el final de la mascareta s’ha pronunciat el doctor César Carballo, metge d’Urgències de l’Hospital Ramón y Cajal de Madrid, que ha preferit mantenir-se prudent amb aquest assumpte.

«Jo esperaria, almenys fins al Nadal, i veure si hi ha grip, si hi ha nova variant o no», ha dit en declaracions a Más vale tarde. En la seva opinió, la baixa incidència que té Espanya en aquests moments permet tenir estratègies més eficaces per a detectar nous casos. «Per exemple, amb estratègies de test molt més barates», ha suggerit.

No obstant això, l’aixecament de restriccions en l’oci nocturn ha portat a Carballo a demanar «prudència» a la població i a no relaxar-se. «No portem una onada o dues, sinó cinc. Moltes vegades hem pensat que havíem vençut al virus i no ho havíem fet», ha recordat aquest dissabte en el programa laSexta Noche.

Per aquest motiu, «això pot ser el preludi d’una sisena onada, cal ser prudents», ha insistit el urgenciòleg. «En contra del que pensa la gent, nosaltres som contraris a les restriccions. El problema és que entre vacunació i restriccions no hem posat suficients barreres per a estar més segurs», ha explicat.

Com a exemple, Carballo ha criticat que es continuïn «pagant els tests a vuit euros», perquè «és molt difícil per a moltes famílies pagar-ho quan ho necessiten».

Una altra mesura de protecció a banda dels tests és el control d’interiors. «Es pot fer una vida normal en interiors tenint mesuradors de CO₂. Aquest tipus d’indústries que havíem d’haver enfortit fa un any i mig, quan va començar la pandèmia, no les hem enfortit, i això és un problema», ha dit.