La llum es dispara avui un 73,5%

Tornarà a superar la cota dels 180 euros per megavat hora

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El preu mitjà de l’electricitat en el mercat majorista es dispararà aquest dimecres un 73,5% respecte a ahir i tornarà a superar la cota dels 180 euros per megavat hora (MWh).

En concret, el ‘pool’ marcarà per a aquest dimecres una mitjana de 181,09 euros/MWh, enfront dels 104,36 euros/MWh d’ahir, deixant així enrere la treva dels últims dies motivada, principalment, per la major contribució de l’eòlica, que va portar a encadenar quatre dies de baixades i a caure, dilluns passat, fins als 96,08 euros/MWh, el seu nivell més baix des de principis de novembre, segons dades provisionals publicades per l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) recollits per Europa Press.

Malgrat aquesta pujada, el preu per a aquest dimecres es manté molt lluny dels màxims històrics de la setmana passada, quan es va arribar fins als 383,67 euros/MWh.

En qualsevol cas, el cost de l’electricitat en el mercat majorista segueix disparat si es compara amb els registres del mateix dia de l’any anterior, quan el preu es va situar en 38,66 euros/MWh. L’increment d’aquest dimecres en comparació amb el 29 de desembre de 2020 és del 368%, és a dir, gairebé cinc vegades més.

Per trams horaris, el preu màxim de la llum per a aquest dimecres es donarà entre les 21.00 i les 22.00 hores, amb 255 euros/MWh, mentre que el mínim, de 90,82 euros/MWh, es registrarà entre les 4.00 i les 5.00 hores.

Els preus del ‘pool’ repercuteixen directament en la tarifa regulada –el denominat PVPC–, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament en el mercat lliure.

L’encariment en els últims mesos en el mercat elèctric s’explica, principalment, pels alts preus del gas en els mercats i dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO₂), en màxims històrics en aquest any.

DESEMBRE SUPERA ELS 243 EUROS/MWH DE MITJANA I SERÀ EL MES MÉS CAR
Desembre va començar sent un mes marcat per una gran volatilitat, amb caigudes en la mitjana d’alguns dies fins a l’entorn dels 100 euros/MWh i amb uns certs repunts que superaven àmpliament la cota dels 200 i els 300 euros/MWh.

Malgrat les caigudes de finals de la setmana passada, l’encariment de la llum s’ha desbocat i el preu mig mensual és de 243,8 euros, és a dir, més de 43 euros que el passat octubre, el mes amb la mitjana més cara fins avui amb 200 euros/MWh.

PRÒRROGA EN LES REBAIXES FISCALS
El Govern ha ampliat fins al 30 d’abril la rebaixa dels impostos inclosos en la factura de la llum que paguen tots els consumidors amb la finalitat de pal·liar l’efecte negatiu que la pujada del preu de l’electricitat està causant en els ciutadans.

En concret, s’han prorrogat fins al 30 d’abril les rebaixes del 21% al 10% de l’IVA i de l’impost especial elèctric del 5,11% al 0,5%, mínim legal. No obstant això, la suspensió de l’impost de generació al 7% que paguen les empreses només es mantindrà, ara com ara, fins al 31 de març.