La incidència acumulada de casos de coronavirus s’estabilitza a Catalunya

Argimon confirma que les mesures a Lleida "funcionen" però no avança si es preveuen relaxar en els propers dies

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

La taxa d’incidència acumulada de casos de coronavirus a Catalunya s’ha estabilitzat en els darrers dies i fins i tot ha registrat un “petit descens” per la millora de zones molt afectades pels rebrots com el Segrià.

“La incidència disminueix, però perquè Lleida ve d’una taxa molt elevada, per sobre de 500 casos per 100.000 habitants”, ha advertit el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha recalcat que les mesures a la comarca “funcionen” si bé no s’ha pronunciat si preveuen relaxar-les en espera del que decideixi el Procicat aquest dimecres.

A Barcelona la incidència acumulada de casos s’ha estabilitzat, així com a la regió metropolitana sud, però els contagis augmenten a municipis com Castelldefels i Cornellà de Llobregat.

En una roda de premsa aquest dimarts per presentar el pla de control de la covid-19, el doctor Argimon ha fet un repàs de la situació epidemiològica, després que en els darrers dies els responsables polítics hagin advertit que Catalunya es troba ara mateix en una situació “crítica” per l’evolució de la pandèmia i per evitar un confinament total; crítica sobretot perquè els contagis en el conjunt del territori han pujat en els darrers dies i pels brots complexos i transmissió comunitària en diferents àrees.

El Segrià es troba des de fa dies en un nivell 4 sobre 5 de la classificació que aquest dimarts ha presentat el Departament de Salut. Això significa que aquesta comarca té transmissió comunitària no controlada del virus amb un impacte assistencial rellevant als hospitals. Ara bé, tot i que la situació encara “no és bona”, sí que ha “millorat”, ha assenyalat Argimon.

La incidència acumulada de casos en els darrers dies ha baixat i la taxa reproductiva del virus, és a dir, a quantes persones contagia una persona positiva, es troba per sota d’1, que és on ha d’estar. Amb tot, Argimon s’ha volgut mostrar molt prudent ja que la tendència a la baixa dels contagis d’un rebrot que està sent “molt complex” s’ha de consolidar i no ha avançat si aquest dimecres anunciaran un relaxament de les mesures en aquesta comarca.

Barcelona es troba en el nivell 3 d’aquesta classificació, és a dir, té transmissió comunitària però de moment el virus no impacta de forma alarmant als hospitals. Ara bé, els centres d’atenció primària sí que estan notant molt l’augment de contagis i se sap que l’impacte als hospitals, que atenen els pacients més greus, arriba uns dies més tard. Per això, tot i que la incidència acumulada s’hagi estabilitzat i la R hagi disminuït i es trobi a 1 en aquests moments, l’alerta és elevada.

Aquestes són les regions on se centren més els esforços en aquests moments, juntament amb la metropolitana sud. Argimon també ha destacat que a les Terres de l’Ebre hi ha un “brot important” a Amposta en una empresa, on es preveu un “cribratge massiu”.

El secretari de Salut Pública ha demanat no “baixar la guàrdia” tot i aquesta estabilització perquè les dades han de continuar baixant. També ha demanat evitar aglomeracions i reduir les interaccions fora del nucli familiar. Argimon ha posat com a exemple unes imatges que considera que s’haurien pogut “estalviar” de la celebració de l’ascens del Sabadell a Segona Divisió.

Preguntat pel missatge del president de la Generalitat, Quim Torra, aquest dilluns, en què va alertar que els propers deu dies són decisius per evitar un confinament i a la vegada va assegurar de cara als turistes internacionals que Catalunya és una destinació segura, Argimon ni hi veu cap “contradicció”. El secretari de Salut Pública ha afirmat que Catalunya és “segura” però que el que s’ha de fer, locals i turistes, és tenir una mobilitat i interacció “responsables”.