La Generalitat ha comprat tests ràpids per detectar la Covid en 10 minuts

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha adquirit una petita remesa de tests d’antígens, també coneguts com tests ràpids, que detecten el coronavirus entre 10 i 15 minuts i costen entre 4 i 10 euros. Així ho ha revelat l’investigador de l’Institut Germans Trias i Pujol Oriol Mitjà aquest dimecres al programa No ho sé de RAC1.

“La conselleria de Salut està avaluant aquests tests de forma externa: ha rebut una comanda de 250 unitats i ja hi ha quatre laboratoris a Catalunya que estan fent testejos abans de fer una comanda a gran escala”, ha assenyalat el doctor Mitjà.

L’epidemiòleg ha explicat que si bé fins ara cap d’aquests tests tenia una gran precisió, en les últimes setmanes han sortit alguns fabricants que els fan amb una alta sensibilitat, és a dir, que el resultat és fiable. La prova, que consisteix en recollir mostres de saliva i nassal en un objecte en forma de cassette, és prou sensible com perquè pugui substituir una PCR, tot i que aquest mètode de diagnòstic segueix sent el més fiable actualment.

“Aquest hivern no tindrem altres eines, com medicaments o vacunes, però sí tindrem eines de diagnòstic”, ha valorat positivament Mitjà.

Per a l’investigador els tests ràpids seran molt útils per a dur-los a terme en diversos escenaris com, per exemple, abans de visitar a un familiar en una residència de gent gran; per controlar brots en escoles; perquè nens i nenes juguin tranquil·lament al seu equip de futbol o puguin visitar els seus avis de forma segura; també en controls fronterers o en grans aglomeracions, és a dir, es podrien fer screenings massius entre el públic d’un espectacle o un esdeveniment esportiu.