La Generalitat afirma que “ningú estava preparat per a una epidèmia com aquesta”

Fa autocrítica i demana disculpes "si ningú ha sentit que no hi hem arribat"

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha reivindicat aquest dimarts els esforços del Govern i de tot el sector de les residències d’ancians durant la crisi del coronavirus, tot i que ha defensat que “ningú no estava preparat per a una epidèmia com aquesta”.

“La covid-19 ha entrat a les residències de Catalunya, com ho ha fet a la de tots els països”, ha manifestat el Homrani en la seva intervenció durant el debat sobre la gestió de les residències que s’ha celebrat aquest dimarts al Parlament a petició del PSC, els comuns, la CUP i el PP.

El conseller ha convidat els partits de l’oposició a proposar alternatives a l’actual model residencial, que ha reconegut “fallit i amb febleses”, i ha demanat un debat sincer als grups per sortir del ple d’aquest dimarts amb compromisos de consens.

També ha demanat disculpes per la situació que s’ha viscut als centres d’ancians durant l’epidèmia: “Em vull disculpar si ningú ha sentit que no hi hem arribat, i si algunes persones s’han sentit soles; cal fer una mirada autocrítica per donar una millor resposta”.

FEBLESES

Amb tot, El Homrani ha manifestat que les febleses del sistema venen de lluny –“l’hem construït entre tots, l’hem heretat”, ha dit– i ha defensat que el Govern ha fet esforços per enfortir un àmbit marcat per la falta de finançament, l’atomització o la precarietat laboral, entre d’altres problemes.

En aquest sentit, ha assegurat que a les residències s’ha viscut “la irrupció de grans operadors que de vegades posen el benefici per davant de la qualitat del servei” i també que l’Estat ha incomplert els seus compromisos de finançament en el sector de la dependència.

“El dèficit de transferències de l’Estat en serveis socials a Catalunya és històric i molt elevat”, ha afirmat el conseller, que ha xifrat el deute anual acumulat de l’Estat durant el període entre el 2008 i el 2019 en 3.649 milions d’euros.

MESURES

El Homrani ha aprofitat la intervenció per reivindicar les mesures que ha pres el Govern en l’àmbit de les residències durant l’epidèmia del coronavirus, entre les quals ha destacat compres de material de protecció i d’higiene per un valor de 9,88 milions d’euros.

També ha recordat que durant els pitjors moments de la crisi es va traslladar més de 2.800 usuaris de les residències a espais segurs, que va caldre identificar i adaptar; i també que es van fer 2.248 contractes i que es va obrir una borsa de treball amb 4.000 persones inscrites.

També ha remarcat que es va activar 277 professionals de l’atenció domiciliària que “van cobrir les baixes de treballadors de les residències, amb més de 3.000 hores de suport”; i ha recordat la intervenció dels centres i desinfeccions que ha dut a terme la Generalitat.