La dosi de reforç disminueix l’eficàcia davant ómicron

A partir de les 10 setmanes

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La dosi de reforç de la vacuna contra la COVID-19 perd eficàcia en la protecció davant la variant ómicron a partir de les deu setmanes des de la seva aplicació, segons un estudi sobre els riscos del cep elaborat per l’Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit (UKSHA, per les seves sigles en anglès).

L’Agència, que publica cada setmana un informe amb les principals dades de l’evolució de la variant, ha advertit que els relacionats amb l’efectivitat de la vacuna contra la malaltia simptomàtica i la taxa de reinfecció confirmen “propietats d’evasió immunitària substancials”.

Si bé ha assenyalat que no hi ha dades “suficients” per a fer una avaluació sobre l’eficàcia en la malaltia greu per a ómicron en comparació amb la variant delta, la UKSHA ha apuntat al fet que les proves preliminars reflecteixen que la “disminució de l’eficàcia de la vacuna contra la infecció simptomàtica es produeix més ràpidament” amb la nova variant.

“Això és visible, com s’esperava, passat el temps després de la segona dosi, i també pot ser així després de la dosi de reforç a partir de les deu setmanes”, ha asseverat l’agència.

En concret, ha xifrat entre un 15 i un 25 per cent la reducció de la protecció després d’aquesta la desena setmana des de l’administració de la vacuna de reforç. No obstant això, ha incidit en què l’eficàcia de la vacuna contra la malaltia greu es manté, especialment després d’aquesta dosi.

D’altra banda, la UKSHA ha determinat que en casos d’infecció de la variant ómicron descendeix el risc relatiu d’hospitalització, en comparació amb delta, segons tres anàlisis realitzades al Regne Unit i els resultats de les quals coincideixen amb dades de Sud-àfrica.

L’agència ha precisat, no obstant això, que aquestes anàlisis són preliminars pel fet que el número de contagiats amb ómicron hospitalitzats actualment és “escàs” i la propagació de la variant en grups de major edat és “limitada”.

“No hi ha dades suficients sobre la gravetat de la malaltia una vegada a l’hospital o la mortalitat. Les dades disponibles suggereixen que la reducció del risc observada al Regne Unit probablement és en part una reducció de la gravetat intrínseca del virus i en part a la protecció proporcionada per la infecció prèvia”, ha manifestat la UKSHA, per a afegir que no es pot “quantificar amb seguretat” les contribucions relatives d’aquests dos factors en l’actualitat.

Així les coses, ha avisat que pesi al “menor” risc d’hospitalització observat, el ràpid creixement de casos –té un major risc de transmissió que delta– i les propietats d’evasió immunitària de ómicron “poden donar lloc a un número molt elevat d’ingressos hospitalaris”.