La cinquena onada ja supera els registres de Nadal o Setmana Santa

Hi ha molt més contagis, però no tants ingressos

Una infermera extraient una mostra per fer una prova PCR a una turista. ACN

La cinquena onada de la covid-19 està afectant fortament a Catalunya. En només una setmana s’han arribat a superar els 30.000 contagis, xifres que no s’havien vist des de l’inici de la pandèmia. Això implica una mitjana de més de 5.500 contagis cada dia, amb pics que han arribat a superar els 7.000 en un sol dia, una xifra insòlita.

La gran diferència amb anteriors onades, però, és que malgrat que els contagis s’han disparat com mai, els ingressos hospitalaris no han augmentat en la mateixa proporció i les defuncions tampoc són gaires. Actualment a Catalunya hi ha més de 700 persones ingressades a causa de la pandèmia, xifres que no s’assolien des del 31 de maig. D’aquests, més de 150 són malalts crítics a les UCI.

Per tant, l’arribada de la cinquena onada també comença a arribat als hospitals, encara que amb menys força que en anteriors ocasions. Si es compara amb la tercera onada que va començar després de les festes de Nadal, la corba de positius i ingressats anaven en paral·lel, mentre que ara els ingressos pugen de manera més suau que els positius.

Un dels motius principals que donen explicació a aquesta circumstància és que ara les persones contagiades són molt més joves, en franges d’edat poc o gens vacunades. Aproximadament un 60% dels nous positius tenen, com a molt, 29 anys.

La franja que més preocupa, però, és la de les persones entre 30 i 49 anys, que representa un 25% dels nous positius. Aquesta franja corre cert perill, ja que encara no han rebut la segona dosi de la vacuna i podrien agafar la malaltia de manera més greu. Per últim, poc més d’un 10% dels majors de 50 anys es contagien.