La Policia Nacional ha intervingut 71 peces arqueològiques de l’època visigoda, nassarita, califal i renaixentista, procedents de l’espoli. La majoria d’elles s’han localitzat en una galeria d’arqueologia de Barcelona.
Els agents han detingut sis persones a Granada i la capital catalana que formen part d’una banda a qui atribueixen delictes contra el patrimoni històric, de pertinença a grup criminal i de blanqueig de capital. La investigació es va iniciar quan agents especialitzats de la Brigada de Patrimoni Històric, van detectar en un estand de la fira FERIARTE2021 un capitell d’estil califal que va cridar-los l’atenció, ja que recentment havien aparegut al mercat peces similars de procedència il·lícita.
Fonts policials han indicat que quan els investigadors van sol·licitar a l’estand l’acreditació de l’origen de la peça, van comprovar a través de la factura que havia estat adquirida, juntament amb dos capitells més, en un establiment d’antiguitats de Granada. Els agents van detectar irregularitats a la factura, entre les quals l’absència del número de factura o no estar desglossat l’import de l’IVA.
Alhora, van detectar que aquesta factura de compra disposava de tres actes notarials d’un despatx de Granada, aixecades a nom de la mateixa persona.
Els documents contenien informació sobre l’origen i la propietat dels capitells, com ara que havien estat heretats i portaven en poder de la família diverses generacions, ja que un avantpassat seu havia estat restaurador a l’Alhambra de Granada al segle XIX. Amb tot, no quedava acreditada la procedència dels objectes, per la qual cosa es va procedir a la intervenció de les tres peces.
La investigació al voltant d’aquesta persona va posar de manifest que hi havia altres notaries en què s’havien aixecat actes similars.
La policia espanyola va localitzar peces en poder de particulars a València, Madrid, Granada i sobretot, Barcelona, en poder d’un individu que s’encarregava de donar sortida a objectes sostrets a través d’una botiga especialitzada en arqueologia que ell mateix regentava a la capital catalana.
Vuit integrants del grup criminal membres d’una mateixa família
Durant la investigació van resultar detingudes sis persones, cinc a Granada i una a Barcelona, com a responsables de delictes contra el patrimoni històric, pertinença a grup criminal i blanqueig de capitals.
El grup criminal estava format per deu membres, nou residents a Granada, vuit de les quals pertanyen a una mateixa família, i el responsable d’una galeria especialitzada en arqueologia de Barcelona. Alguns integrants del grup criminal no van ser detinguts per trobar-se en aquell moment fora del país, ja que algun té nacionalitat brasilera.
Una maquinària ben organitzada
La manera d’operar del grup consistia que, de manera concertada, els tres germans responsables del negoci d’antiguitats de Granada, participaven en la cerca i localització de peces d’arqueologia espoliades.
Els confeccionaven documentació i els creaven un passat per poder-les introduir al mercat legal. Valent-se de testaferros que signaven contractes de compravenda, acudien al notari i de vegades van arribar a fer el trasllat de la peça com a particulars a la galeria de Barcelona perquè no se’ls relacionés amb la resta de l’organització.
En el moment de la detenció es va procedir a la intervenció dels telèfons mòbils de dos dels germans responsables de l’establiment de Granada i la seva anàlisi posterior va posar de manifest que les persones encarregades de formalitzar les operacions de compravenda eren la seva filla i neboda respectivament.
Totes dues, confeccionaven documents a la carta, fent-hi constar les imatges de les peces, el contingut formal i la rúbrica del suposat venedor. Un cop preparada la identitat falsa, la remetien novament al comerç d’antiguitats i rebien una compensació econòmica.
Peces amb un valor de 403.000 euros
Entre les 71 peces intervingudes hi ha capitells d’èpoques nassarita i califal, bases, columnes, arcs de guixeria, bigues islàmiques, una estela funerària àrab, diverses escultures i quatre fermalls de cinturó visigots, entre d’altres.
Segons els tècnics especialistes dels museus que han dut a terme l’estudi de les peces arqueològiques, el valor total pujaria a 403.000 euros.
Una de les peces, valorada en 80.000, presenta una decoració tallada i molt minuciosa que va sorgir a Granada abans del període nassarita, per la qual cosa es creu que dataria del segle XIV. Així mateix, destaquen diversos capitells califals realitzats en marbre, amb talles de gran qualitat.
L’existència de models similars al Museu Arqueològic i Etnològic de Còrdova i al Museu de l’Alhambra, permet datar-los al segle X o principis del segle XI, podent procedir de tallers a l’òrbita de la Medina Azahara.