Diumenge, 14 de juliol de 2024
És notícia

Interior fa una crida a la prudència en un cap de setmana d’alta mobilitat per Sant Joan i la F1 a Montmeló

Avatar photo
Hi haurà 2.205 mossos mobilitzats específicament pel dispositiu i es faran 1.106 controls de diversa tipologia

El Departament d’Interior ha activat un dispositiu extraordinari per a la revetlla de Sant Joan que enguany es caracteritza per un “triple impacte”: cap de setmana llarg, revetlla i Gran Premi de F1 a Montmeló, segons ha destacat el conseller d’Interior en funcions, Joan Ignasi Elena. El conseller ha fet una crida a la violència i ha apuntat també a la lluita contra les violències sexuals com un dels punts destacats. El dispositiu compta amb 2.205 efectius específics. Pel que fa a la mobilitat, s’espera que uns 460.000 vehicles surtin de l’àrea metropolitana de Barcelona entre les 15.00 hores de divendres i la mateixa hora de dissabte. En total es faran 1.106 controls amb la participació de 1.366 efectius de trànsit.

D’aquests 1.106, 315 seran d’alcoholèmia i drogues, 161 de seguretat passiva, 203 de motocicletes, 109 de distraccions, 158 de velocitat i 79 de transports. En l’àmbit concret de la revetlla, entre les 22.00 hores del diumenge 23 i les 10.00 hores de l’endemà, es faran 75 controls específics d’alcohol i drogues amb la participació de 412 agents.

Pel que fa al conjunt de mossos mobilitzats, el dispositiu específic de Sant Joan comptarà amb 2.025 efectius i uns 2.000 agents més de les 217 policies locals.

Alta mobilitat, especialment a l’AP-7

La previsió és que hi hagi una alta mobilitat i que aquesta es concentri especialment a l’AP-7 i a les vies que van cap a la costa. A més, enguany s’hi ha de sumar la coincidència amb el Gran Premi de Fòrmula 1, on també serà l’AP-7 una de les damnificades. Per això es preveu que dissabte al matí sigui el dia més complicat, especialment en la franja de nou del matí a una del migdia.

En l’operació sortida, Trànsit establirà el divendres 21 a la tarda i el dissabte 22 al matí un carril addicional de sortida a l’AP-7 al tram nord (Montornès-Sils) i al tram sud (Martorell-Vendrell). La velocitat màxima en aquests trams amb carril addicional serà de 100 kilòmetres per hora (80 per als camions, que hauran de circular per la dreta). Aquests carrils estaran controlats per vols d’helicòpter i per patrullatge dels Mossos. A més, entre les 10.00 i les 14.00 hores de dissabte hi haurà restriccions per als vehicles pesants a tot el tram de l’AP-7 i diumenge, de 9.00 a 17.00, en el tram entre Barberà del Vallès i la Roca del Vallès.

Pel que fa la F1, Trànsit ha establert per primer cop una sèrie de mesures especials per tal de garantir l’accés i la sortida del circuit, tot i que la principal recomanació és fer ús del transport públic. Els que hi vagin en vehicle privat, es trobaran que se separarà el flux del trànsit segons l’aparcament al qual es tingui accés. Així, els que vagin als aparcaments A i B hauran d’agafar la C-17 i els que ho facin als C i D, l’AP-7. D’altra banda, a la C-35 hi haurà restriccions per als camions divendres, dissabte i diumenge al matí; i per als turismes dissabte i diumenge al matí.

En l’operació tornada s’espera que 280.000 vehicles tornin a l’àrea de Barcelona entre les 12.00 hores de dilluns i la mitjanit d’aquell dia. S’instal·laran més de 80 kilòmetres de carrils addicionals en sentit contrari a l’habitual a l’AP-7 nord entre Sant Celoni i Montornès del Vallès, a l’AP-7/B-23 entre Vilafranca i Molins de Rei i a la C-32 nord entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat, amb les mateixes limitacions de velocitat que en l’operació sortida. A més, dilluns de 10.00 a 22.00 hores hi haurà restricció de vehicles pesants a tot el tram de l’AP-7.

Totes les mesures es reforçaran amb radars en línia per al control de la velocitat, amb panells mòbils amb informació i amb el control de la velocitat amb helicòpters.

Reforç de bombers i agents rurals

Més enllà de l’àmbit policial, els Bombers de la Generalitat també es reforçaran amb una mitjana de quatre bombers més per parc, segons ha explicat Elena. L’any passat , entre les 20.00 hores del 23 de juny i les vuit del matí del 24, van registrar 934 avisos, majoritàriament per incendis urbans i focs de vegetació. Els avisos es van concentrar a les regions metropolitanes.

Elena ha reconegut que la situació de perillositat per risc d’incendi no és tan extrema com els dos anys anterior gràcies a les darreres pluges, però ha insistit que el risc continua sent elevat.

En concret es farà un reforç M1, que preveu la mobilització preventiva de personal lliure de guàrdia per donar resposta a la previsible situació de risc generada per l’increment i simultaneïtat de serveis. D’aquesta manera es comptarà amb vuit comandaments més entre caps i sotscaps territorials  i també entre tres i quatre bombers més a 46 parcs de funcionaris. També està prevista l’obertura dels parcs de bombers voluntaris per diumenge i dilluns, sempre que garanteixin una sortida mínima de tres bombers. Els auxiliars d’ofici forestal (AOF) allargaran la seva jornada fins a la una de la matinada de diumenge, amb la possibilitat d’allargar més si les actuacions ho requereixen.

Pel que fa als agents rurals, l’operativa s’ha planificat durant quatre dies, del 21 al 24, i hi participaran més de 400 efectius. La seva tasca serà principalment el control de la correcta ubicació i realització de les fogueres i ús del material pirotècnic. Aquestes dues activitats no es poden fer a menys de 500 metres de terreny forestal i si això no es pot garantir fa falta l’autorització del Departament d’Acció Climàtica. També han reforçat el dispositiu de seguretat al voltant de la celebració de la Flama del Canigó.

La nit de més trucades al 112

Per últim, el telèfon d’emergències 112 també es reforçarà amb una previsió de fins a 91 gestors, vuit comandaments i un tècnic de suport de sales operatives, amb un total de 100 persones en la franja de més activitat. I és que la nit de la revetlla és, juntament amb Cap d’Any, la de més activitat en aquest servei. Així, durant les franges de més trucades hi haurà fins a 61 gestors més que en una setmana normal.

En la revetlla de l’any passat, el 112 va atendre 7.324 trucades que van generar 4.383 incidents. Les hores de més activitat van ser de 23.00 a 00.00 hores del dia de la revetlla.

Precisament aquella nit, s’activarà la prealerta del Pla Procicat, donada la coincidència de múltiples celebracions arreu del territori.

Com a novetat d’aquest any, des del Servei d’Informació de Protecció Civil s’han difós consells específics per a persones amb hipersensibilitat al so, i que han estat consensuats amb la Federació Catalana d’Autisme. El consell principal és utilitzar auriculars de cancel·lació de soroll que rebaixen el so dels petards i redueixen el malestar. També com a novetat s’ha treballat amb el Consell Català de Veterinaris de Catalunya en un cartell per als responsables de mascotes (gats i gossos), amb l’objectiu de garantir el benestar dels animals durant la nit de Sant Joan.

Lluita contra les violències masclistes

Pel que fa a la lluita contra les violències masclistes, es planificaran rutes segures amb el patrullatge policial en sortides d’aquests espais d’oci i en el recorregut cap al transport públic. En aquesta acció es vol aconseguir el doble objectiu de protegir possibles víctimes i poder identificar els autors de possibles fets. També es garantirà la seguretat en el tancament dels locals d’oci i al seu interior.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

one × two =

Notícia anterior

Parets adjudica un pis protegit de lloguer per a persones menors de 35 anys

Notícia següent

Amposta presenta l’Equip d’Atenció a la Vellesa contra el maltractament de la gent gran

Notícies relacionades