Illa situarà la política lingüística a l’àmbit de Presidència com van fer Maragall i Montilla si arriba a la Generalitat

Avatar photo
El programa del PSC inclou desgravacions al tram català de l’IRPF per abonaments de programacions culturals

Salvador Illa ha anunciat que situarà les polítiques lingüístiques de la Generalitat a l’àmbit de Presidència si arriba a ser cap del Govern després de les eleccions del 12 de maig. En un acte de partit a Barcelona que ha servit per desgranar el programa cultural del PSC, el candidat socialista ha recordat que els presidents Pasqual Maragall i José Montilla ja van prendre una decisió similar, i ha assegurat que la mesura té l’objectiu de “ressituar la política lingüística com a política del conjunt del Govern”. Aquesta és una de les mesures del decàleg del PSC a l’entorn de la cultura per als comicis del 12-M, que també inclou desgravacions al tram català de l’IRPF per abonaments de programacions culturals.

Illa ha defensat que la política lingüística no ha de ser “una política a fer pel Departament de Cultura”, sinó que cal “situar la seva direcció i impuls a Presidència, com es va fer en els governs de Maragall i Montilla”. Alhora ha promès destinar recursos a “preservar” la llengua catalana i a “expandir-ne l’ús social”.

El candidat socialista no ha respost, en aquest sentit, les acusacions que al matí li ha fet el seu rival d’ERC, Pere Aragonès, que ha dit que Illa defensa la proposta de Ciutadans sobre el trilingüisme a l’escola. El republicà s’ha mostrat “preocupat” perquè Illa hagi “canviat el posicionament tradicional” del PSC, i ja no defensi la immersió lingüística, qüestió a la qual el socialista no s’ha referit durant la presentació del programa cultural del seu partit.

En canvi, sí ha parlat de “desplegar una llei de desgravació fiscal al consum cultural” amb l’objectiu d’incentivar el consum “estable” d’aquest tipus de producte. En concret, el socialista ha explicat que “per la via de la quota catalana de l’IRPF” s’inclouria la desgravació de fins al 50% d’aquestes quotes amb un topall de mil euros.

En aquest mateix àmbit també ha promès crear el Consell de Mecenatge, com a “instància d’impuls al potencial de mecenatge, micromecenatge i patrocini que té el país”, amb una Llei del Mecenatge i el Patrocini.

Illa ha defensat que en l’àmbit cultural el seu partit es presenta a les eleccions amb una “fulla de serveis” que marca la “feina feta” en tres vessants, el primer al govern espanyol, amb Miquel Iceta al capdavant com a ministre de Cultura, el segon a l’àmbit local, amb la gestió que el PSC fa als municipis on governa, i el tercer al Parlament, on els socialistes han mostrat una “actitud de col·laboració” amb la conselleria de Cultura.

De fet, Illa ha indicat que si hagués de destacar “alguna cosa bona” del Govern de Pere Aragonès seria la feina en l’àmbit cultural, “i en particular de la consellera Natàlia Garriga”. El candidat socialista ha afirmat que Garriga “ha buscat complicitats i ha estat transparent”, i ha defensat la tasca “decisiva”, al costat d’altres actors, del PSC, en l’objectiu d’aconseguir que el 2025 es destini el 2% del pressupost català a la cultura. Illa ha mantingut el compromís si arriba a la Generalitat.

Finalment també ha dit que, en l’àmbit cultural, els eixos de treball del PSC són dos: veure la cultura com a element “imprescindible” en un dels objectius de la formació, “que és unir els catalans”, i veure-la també com a “servei públic”.

A partir d’aquí ha desgranat el decàleg de propostes del partit per al sector cultural, que a més de les ja esmentades inclou també un Pacte Nacional per la Cultura; l’impuls d’un Campus de les Arts coordinat per la Universitat de Barcelona però amb participació de la resta; el desplegament a Catalunya de l’Estatut de l’Artista; la institució d’un Consell de la Ciutat per a les Cultures, o impulsar un ‘hub’ audiovisual a les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs, entre d’altres.

Entre els assistents a l’acte hi havia el dramaturg Mario Gas; l’actriu Mònica Randall; l’actor Àlex Casanovas; el director general del Gran Teatre del Liceu, Valentí Oviedo; la directora del TNC, Carme Portacelli; el director del MNAC, Pepe Serra; el codirector del Festival Primavera Sound Alberto Guijarro, o el director de l’Escac, Sergi Casamitjana, entre d’altres.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El ministre de Turisme d’Andorra parla sobre resiliència turística a Nova York

Notícia següent

Fira Sabadell acull la 14a edició del Saló del Vehicle d’Ocasió Garantit

Notícies relacionades