El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, a través de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), ha obert la vuitena convocatòria per a entitats socials que vulguin impulsar projectes favorables a la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) a Catalunya, en el marc del Programa voluntari de compensació d’emissions. La convocatòria estableix els tipus de projectes que es poden presentar, els criteris de selecció i de valoració i el nombre màxim de tones de GEH que poden reduir. El termini de presentació finalitza el proper 15 de juny.
Funcionament del programa
Les entitats socials poden presentar projectes que comportin una reducció real i mesurable d’emissions de GEH. Un cop implementat el projecte, una entitat independent verifica la reducció d’emissions aconseguida. Cada tona de CO2eq reduïda esdevé 1 crèdit de GEH. Els crèdits generats es posen a disposició de persones i organitzacions que vulguin compensar voluntàriament les seves pròpies emissions, és a dir, les emissions que no poden evitar internament.
La compravenda dels crèdits es gestiona mitjançant una entitat col·laboradora, i l’OCCC emet un certificat oficial que garanteix la traçabilitat i la qualitat de la reducció, seguint metodologies rigoroses basades en estàndards internacionals. A més, aquest certificat assegura que el projecte ha tingut un impacte social positiu al territori. Cal destacar que aquests crèdits no són vàlids per complir amb la normativa europea sobre comerç de drets d’emissió (EU ETS).
Doble benefici, econòmic i ambiental
La implementació dels 37 projectes del Programa voluntari de compensació d’emissions aprovats entre els anys 2016 i 2023 han contribuït a una reducció global de 40.650 tones de CO2eq.
A més de l’evident benefici ambiental de la iniciativa, gràcies al foment de la reducció de les emissions, el programa afavoreix que les entitats socials puguin obtenir un benefici econòmic que els permeti finançar parcialment alguns dels seus projectes. Fins al moment, s’han venut un total de 19.562 crèdits, que han generat un ingrés per a la totalitat d’entitats promotores de 190.562 euros, tenint en compte un preu del crèdit de 10 euros. Aquesta convocatòria preveu un ajust del preu del crèdit, que tindrà un valor de 15 euros, amb la finalitat d’ajustar-lo al context d’altres mercats voluntaris de carboni a nivell europeu i a l’increment dels costos d’implementació dels projectes.
Algunes de les actuacions que les entitats han pogut finançar en el marc del programa han estat la substitució de calderes de gasoil per una caldera de biomassa, alimentada amb estella forestal de proximitat; la substitució de furgonetes de gasolina per tricicles elèctrics i una bicicleta elèctrica per realitzar repartiments de paqueteria; o la recuperació d’aliments provinents de la indústria alimentària, minves de supermercats i de grans centres de distribució d’aliments, per distribuir-los a persones necessitades a través d’entitats benèfiques, amb la reducció d’emissions que comporta evitar la gestió d’aquests aliments com a residus.