El Govern de la Generalitat no veu amb bons ulls la possible vaga de lloguers que des del Sindicat de Llogateres volen impulsar a Catalunya. Així ho ha confirmat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica i portaveu del Govern, Sílvia Paneque, aquest diumenge.
Paneque considera que aquesta hipotètica vaga de lloguers “no és el camí” i que una mesura com aquesta no tindria “recorregut de negociació” per a assolir els objectius que planteja la plataforma.
En una entrevista a RAC1 després de la massiva manifestació de dissabte a Barcelona, que va aplegar 22.000 persones segons la Guàrdia Urbana i prop de 170.000 segons els organitzadors, la consellera ha recordat el compromís del Govern d’ampliar el parc d’habitatge públic amb 50.000 nous pisos fins al 2030.
A més, també ha afegit que el Govern vol garantir, a través de les seves polítiques d’habitatge, que les famílies “no hagin de destinar més d’un 30% dels seus ingressos a mantenir un habitatge”, una fita que avui dia molt poques famílies es poden permetre.
L’habitatge, principal repte del Govern
Sílvia Paneque ha admès que la manifestació de dissabte mostra clarament una “expressió de malestar que ve d’una situació d’emergència” i que l’habitatge és “el principal problema dels catalans i un dels principals reptes que aquest govern ha de resoldre”.
Sobre la possible vaga de lloguers, insisteix que no és el camí a seguir i ha explicat que ja s’ha reunit amb el Sindicat de llogateres i els ha traslladat que l’aprovació dels pressupostos per al 2025 “inclourà un règim sancionador per ajudar a determinar que els lloguers de temporada siguin temporals i una via d’escapament de lloguers regulars”.
Una altra de les peticions del Sindicat és abaixar un 50% els preus del lloguer a Catalunya, una idea que la consellera no descarta, però matisa que hi ha marge per apropar postures: “Amb les nostres polítiques i l’ampliació del parc d’habitatge podem assegurar que les famílies no hagin de destinar més d’un 30% dels ingressos a mantenir un habitatge, de lloguer o propietat”.
En aquest sentit, Paneque ha recordat el compromís de Salvador Illa d’augmentar el parc públic d’habitatge amb 50.000 nous pisos fins al 2030: “Tenim un parc d’habitatge —públic— del 2% per falta d’acció durant els últims anys i és absolutament insuficient. El nostre objectiu és arribar a un 15%”.
A banda d’aquesta mesura, la consellera ha explicat que l’Executiu també estudia altres vies com ara la contenció de preus a les zones tensionades o la mobilització de pisos buits.
Quant a la manifestació de dissabte, Sílvia Paneque ha destacat l’elevada quantitat de joves que hi havia i ha recordat la mesura del Govern per facilitar l’emancipació: “Confio en l’ajuda del 20% per poder adquirir habitatge de segona mà a menors de 35 anys”, afegint que confia que “aquesta línia és molt interessant per facilitar l’emancipació i combatre la desigualtat”.