El Govern crearà un grup de treball per abordar "amb tota garantia" la delegació de competències en immigració acordada entre el PSOE i Junts. Així ho ha anunciat la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, que ha explicat que ha estat un encàrrec que ha fet el president de la Generalitat, Salvador Illa. Aquest grup de treball estarà liderat pel Departament de Drets Socials i estarà integrat, també, per Interior i Presidència. La portaveu ha celebrat la delegació i ha dit que totes les noves competències per a Catalunya "són benvingudes". A més, ha afirmat que les exerciran "amb rigor, responsabilitat i lleialtat institucional". Paneque també ha posat en valor "els anys d'experiència" en matèria de seguretat que té Catalunya.
Paneque ha valorat positivament que el PSOE i Junts hagin acordat la delegació de les competències en immigració i ha dit que quan estiguin en vigor serà el Govern qui les haurà de desenvolupar. Precisament per això s'ha acordat crear un grup de treball entre conselleries que ha d'aterrar aquesta delegació i assumir-la "amb garanties". En qualsevol cas, la portaveu ha assegurat que tant el país com el Govern estan "preparats" per assumir la delegació i desplegar les competències.
Durant la roda de premsa la portaveu ha estat preguntada sobre si el Govern és partidari de mantenir els CIE. Paneque no ha volgut concretar quin és el posicionament de l'executiu i ha apuntat que aquesta serà una de les qüestions que abordarà el grup de treball de nova creació.
Paneque ha recordat que a la reunió de la Comissió Bilateral es va pactar l'ampliació del cos de Mossos d'Esquadra fins als 25.000 agents i ha apuntat que amb les noves competències s'incorporarà 1.800 agents addicionals per poder desplegar les competències de manera efectiva, de manera que caldrà "un nou acord".
D'altra banda, la portaveu no ha volgut concretar el calendari amb què treballa el Govern perquè dependrà, també, de la tramitació parlamentària al Congrés. Tampoc ha donat detalls sobre quins recursos extra requerirà, més enllà dels 1.800 Mossos addicionals que contempla l'acord.
Crítiques del PP i Podem
Paneque també s'ha referit a les crítiques de diversos dirigents del PP sobre la delegació de competències. La portaveu els ha recriminat que quan han estat governs populars els qui han pactat traspassos es deia que eren "en benefici d'Espanya" però, en canvi, quan ho fa el PSOE "significa el trencament d'Espanya i va en contra dels interessos del conjunt" i està "demonitzat". "O sempre és una cosa o és l'altra", ha remarcat, i ha afegit que "no és raonable que cada vegada que hi ha avenços en l'autogovern Espanya es trenqui en dos". A més, també ha subratllat que després de la delegació de competències en matèria de trànsit i de presons "Espanya no es va trencar".
Qui també ha criticat l'acord ha estat Podem, que d'entrada ha descartat votar-hi a favor. Paneque ha subratllat que les competències per a Catalunya permetran fer "una millor acollida" dels migrants i ha defensat que el país sempre ha estat "terra d'acollida" i "ho continuarà sent".
Relació amb Junts
Després d'aquest acord entre el PSOE i Junts Paneque ha negat que això signifiqui que una reunió entre Salvador Illa i Carles Puigdemont és més propera. "Cada acord és cada acord i cada negociació és cada negociació. Res obre portes a res", ha tancat, per afegir després que "no hi ha cap novetat".