Un ginecòleg insemina amb la seva esperma a les seves pacients

Se li atribueixen més de 20 fills

3D illustration sperm approaching egg cell, ovum. Natural fertilization - close-up view. Conception, the beginning of a new life. Sperm under the microscope. Movement sperm

Un ginecòleg neerlandès va utilitzar la seva pròpia esperma en almenys 21 tractaments de fertilitat i sense coneixement de les mares entre 1973 i 1986, segons ha anunciat aquest dimarts un hospital de la ciutat de Leiden on va treballar aquest especialista, confirmant el tercer cas d’aquest tipus conegut en Països Baixos.

El centre Alrijne, que es deia Hospital Elisabeth de Leiderdorp en els 25 anys en què Jos Beek va exercir de ginecòleg, va explicar que Fiom, una organització especialitzada en qüestions de paternitat, se li “va acostar al juny de 2021 en nom de 21 nens que buscaven al seu pare i es va establir mitjançant test d’ADN que tenen el mateix”, el del metge mort en 2019.

“Sembla que aquest metge va donar la seva pròpia esperma i el va usar per a inseminar a futures mares que esperaven esperma de manera anònima. No consta que els nens i els seus pares estiguessin al corrent d’això. Els tractaments de fecunditat es van desenvolupar a nivell mundial des de la dècada de 1970 fins a mitjan de 1980”, explica l’hospital, situat a la ciutat de Leiden, a Holanda Meridional.

El centre no sap a quants pacients va tractar el ginecòleg durant aquesta època i diu que els arxius han estat tots destruïts, encara que “no es descarta la possibilitat que es descobreixin desenes de descendents”, per la qual cosa es fa una crida a tots els que hagin estat tractats per aquest ginecòleg a posar-se en contacte amb l’hospital.

Des de la junta directiva Alrijne, un dels seus membres, Peter Jue, va admetre que “la forma en la qual va actuar aquest metge en aquest moment és inacceptable” i va lamentar el “impacte negatiu que té això en els pares i els nens involucrats”.

El centre va encarregar a principis de gener a un comitè independent investigar la situació i “recuperar i resumir tanta informació de l’època com sigui possible”.

Els resultats s’esperen per al pròxim estiu.

L’hospital també emfatitza que durant els anys en què Beek va treballar com a metge “a penes hi havia regulacions quant als programes de fertilitat, era un camp encara en desenvolupament”, per la qual cosa subratlla que “la situació ara és completament diferent”, amb protocols nacionals i mètodes “consistents i acurats”.

Amb el cas de Jos Beek, són ja tres els ginecòlegs en Països Baixos que es coneix que han utilitzat la seva pròpia esperma en múltiples ocasions durant tractaments de fertilitat que ells mateixos van dur a terme.

El primer escàndol va esclatar en 2017, quan un hospital de Rotterdam va anunciar que investigaria el cas de Jan Karbaat, director d’una clínica d’inseminació assistida d’aquesta ciutat, que seria el pare d’almenys 80 persones, segons les recerques.

En 2020, també va sortir a la llum que el ginecòleg Jan Wildschut va utilitzar entre 1981 i 1993 la seva pròpia esperma en tractaments duts a terme en l’actual hospital Isala (conegut llavors com a hospital Sophia de Zwolle). Les proves d’ADN van coincidir en almenys 17 casos, encara que se sospita que és pare de desenes de persones.

COMPARTIR
Article anteriorLa gasolina es paga a preu d’or
Article següentBanyoles ajorna el seu Carnaval
La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.