Un gimnàs de Reus ha estat multat amb 5.000 euros per tenir cartells i indicadors només en llengua castellana i en cap cas en català.
No només ha estat això, i és que, els monitors del gimnàs no entendrien ni parlarien català. És cert que l’ús del català entre el jovent ha patit una regressió molt alta, passant a ser l’idioma preferent del 35,6% de joves enquestats -enquesta realitzada a Barcelona- (2015) a un 28,4% (2020). Tot i això, en la mateixa enquesta només hi ha un de cada 10 joves que diu que no té coneixement sobre el català.
Són diverses les crítiques que han rebut a través de les xarxes socials i a les ressenyes de la seva pàgina web.
“Al gimnàs de Reus @reusgym no es respecta el català ni a la web ni en el mateix local. Els cartells i indicacions estan en castellà i els monitors no et parlen en català ni pas que li demanis. Aquesta situació és viable? No estan obligats a tenir els cartells en català? Agrairia resposta d’algú que sàpiga del tema sobre si estan obligats a tenir la retolació en català i sobre l’idioma en el qual es dirigeixen”.
Com marca la plataforma per la llengua: “La senyalització i els cartells d’informació general de caràcter fix i els documents d’oferta de serveis per als usuaris i consumidors dels establiments oberts al públic han d’ésser redactats, almenys, en català”. La vulneració d’això pot comportar una infracció administrativa, com bé ha tingut aquest gimnàs.
“Els rètols d’activitat (esports, agència de viatges, restaurant, papereria, etc.), les llistes de preus i de serveis, les senyalitzacions, les indicacions (entrada i sortida, serveis, plafons informatius per al client, etc.) i tota la resta de senyalització fixa han d’estar com a mínim en català”, indica la mateixa plataforma. Tot emmarcat dins del Codi de Consum.