Cada any hi ha 2.500 morts perinatals a Espanya, és a dir, pèrdues que es produeixen durant la gestació o durant els primers dies de vida. Aquestes famílies passen per l’anomenat dol perinatal.
La Fundació Mémora va crear fa 10 anys el projecte Espai de Paraula, un punt de trobada per a aquests pares i mares coordinat per un psicòleg, en el qual comparteixen el seu dolor i la seva experiència amb altres persones que es troben en la seva mateixa situació. Aquest grup està obert també als professionals de les àrees de pediatria i ginecologia que viuen de prop aquestes defuncions. “Som conscients que la pèrdua d’un fill durant l’embaràs o durant els dies posteriors al seu naixement, és una de les pèrdues més silenciades i és essencial posar-nos al costat de les famílies i els professionals”, apunta Jose Joaquín Perez, director general de la Fundació Mémora.
El projecte, que va néixer a l’Hospital Universitari Vall d‘Hebron de Barcelona en el 2014, està present a la província de Tarragona a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona des del 2020 i als Hospitals de Santa Tecla de Tarragona i l’Hospital del Vendrell des del 2022. L’any 2017 també es va fer extensiu a l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona.
Servei funerari i d’acompanyament al dol
A partir del 2020, arran de l’experiència dels diferents grups de dol arreu del territori, Mémora impulsà un nou servei funerari i d’acompanyament a la pèrdua perinatal, disponible per a les famílies independentment de l’edat de gestació del nadó. El servei ofereix organitzar una cerimònia de comiat especialment dissenyada per a la mort perinatal i pèrdues gestacionals en la intimitat familiar i un servei d’acompanyament per superar el dol. “L’acompanyament en aquests moments difícils, és un dels pilars més importants i necessaris a la pèrdua perinatal i neonatal, per això posem a la seva disposició assistència telefònica 24h amb un grup de psicòlegs especialitzats, atenció psicològica presencial individual i grupal i una comunitat web d’ajuda al dol”, explica Josep París, Director de Desenvolupament de Mémora a Catalunya. A més, també impulsa In Arboriam, una iniciativa que ofereix a les famílies la possibilitat de plantar un arbre en memòria del fill.
Col·loqui sobre el dol perinatal coincidint amb l’estrena del documental ‘Un estel fugaç
Amb el Dia Internacional del Dol Perinatal a tocar, que se celebra el 15 d’octubre, s’estrena avui el documental ‘Un estel fugaç’ a múltiples cinemes a nivell nacional. Una pel·lícula d’Arturo Méndiz i Ignasi Guerrero que narra la pèrdua d’un fill als quatre mesos de vida i que compta amb el suport de la Fundació Mémora.
El proper dilluns, 14 d’octubre, la Fundació Mémora organitza un col·loqui sobre el dol perinatal en el cine Ocine Les Gavarres a les 18h que comptarà amb la presència d’Ignasi Guerrero, codirector i protagonista.
Sobre fundació Mémora
Fundació Mémora té la finalitat de proporcionar ajuda a la societat, donant suport i millorant l’atenció a les persones i les famílies en situació de procés final de la vida. Els quatre grans eixos d’actuació són sensibilització, recerca i innovació, formació i acció social.
Mémora és el primer grup a Espanya i Portugal de serveis funeraris, tanatoris, crematoris i gestió de cementiris. Realitza més de 50.000 serveis funeraris i 23.000 incineracions i més de 45.000 famílies van ocupar les seves sales a Espanya i Portugal. A tot Espanya, el grup gestiona a través de 1.400 professionals, 139 tanatoris, 33 crematoris i 22 cementiris, oferint servei a nivell local amb solucions nacionals i visió internacional.