Fugats gairebé 200 presos després d’un atac contra una presó

Dues persones armades i vestides de civil van atacar l'edifici

Al voltant de 180 presos es van escapolir el dissabte després d’un atac armat contra una presó situada en la capital de la província de Congo Central, Matadi, en l’oest de República Democràtica del Congo (RDC), tal com han confirmat les autoritats del país africà.

La directora adjunta del centre penitenciari de Matadi, Apollonya Longo, dues persones armades i vestides de civil van atacar l’edifici, vigilat per quatre agents. Els assaltants van robar les armes a dues d’ells i van començar a disparar contra els que es trobaven a la torre de vigilància, que van resultar ferits.

Així mateix, ha destacat que més al voltant de 180 dels prop de 730 reus es van escapolir de la presó durant els incidents, al mateix temps que ha lamentat l’escàs dispositiu de seguretat en la presó, segons ha recollit l’emissora Ràdio Okapi.

D’altra banda, un soldat ha mort i vuit ciutadans xinesos han estat segrestats en un atac perpetrat a última hora del dissabte contra una instal·lació minera en el sector de Mutambala, a la província de Kivu Sud (aquest), tal com han assenyalat fonts de la societat civil de la zona.

Christophe Bonanée, president de la societat civil de Mujera, ha ressaltat en declaracions al portal congolès de notícies Actualité que “les recerques continuen” i ha agregat que els vuit ciutadans xinesos han estat traslladats a parador ignorat pels atacants, la identitat dels quals es desconeix.

L’administrador del territori de Fizi, Kawaya Aimé, ha confirmat el succés i ha agregat que dos militars figuren també entre els segrestats. “No podem tancar els ulls davant aquest assumpte. Estem en plena recerca per a veure com alliberar els ostatges i detenir als responsables”, ha destacat.

Segons Actualité, el succés ha tingut lloc enmig de les tensions entre la població local i la Cooperativa Minera per al Desenvolupament Integral (COMIDI), que opera en societat amb Bayond Mining, per l’impacte de les seves activitats en la zona i l’absència de compensacions.

Així mateix, un guarda forestal va morir el dissabte en un atac al Parc Nacional de Virunga, un succés atribuït a dissidents del grup rebel Moviment 23 de Març (M23), que va signar al desembre de 2013 un acord de pau després dels combats registrats des de 2012 amb l’Exèrcit, que va comptar amb suport de tropes de Nacions Unides.

Virunga és el Parc Nacional més antic i ric en fauna salvatge d’Àfrica. Va ser creat en 1925 per la seva diversitat d’hàbitat en el qual hi ha des de boscos tropicals frondosos fins a glaceres.

En un altre ordre de coses, l’Exèrcit ha anunciat la mort de 19 presumptes membres de la milícia Cooperativa per al Desenvolupament de Congo (CODECO) en operacions en el territori de Djugu, a la província de Ituri, una de les dues –al costat de Kivu Nord– sota estat de setge des de maig a causa del repunt dels atacs rebels.

“Els nostres elements van respondre el divendres a un atac de milicians en Bahema Nord”, ha dit en declaracions al portal congolès de notícies 7sur7 el portaveu de l’Exèrcit en Ituri, Jules Ngongo, abans d’agregar que “en el contraatac han estat neutralitzats 19 assaltants”.

En aquestes províncies operen nombrosos grups armats, entre ells les Forces Democràtiques Aliades (ADF) –que operen sota bandera d’Estat Islàmic a Àfrica Central (ISCA)–, CODECO i les Forces Democràtiques per a l’Alliberament de Ruanda (FDLR), malgrat que la guerra de 1998-2003 conclogués formalment. El conflicte va causar milions de morts, la majoria víctimes de la fam i les malalties.