La CE presentarà aquest dimecres ‘l’Estratègia de Preparació de la Unió’, que recomanarà als ciutadans europeus mantenir a les seves llars reserves suficients d’aigua, aliments, medicaments i bateries per ser autosuficients durant 72 hores en cas d’emergències com conflictes armats, ciberatacs, pandèmies o desastres climàtics.
Segons ha avançat ‘El País’, l’estratègia inclou 30 accions destinades a enfortir la resiliència de la població europea a través de simulacres, cursos especialitzats o de la creació d’una plataforma digital que proporcioni informació sobre la ubicació de refugis. A més, es planteja coordinar a escala europea reserves estratègiques de recursos essencials, incloent-hi fàrmacs, matèries primeres, energia i aliments.
L’esborrany del document al qual ha tingut accés El País destaca que “cal preparar-se per a incidents i crisis intersectorials a gran escala, inclosa la possibilitat d’agressió armada, que afectin un o més estats membres”. En ell, la Comissió explica que donarà directrius als estats membres per traçar els preparatius perquè la població pugui afrontar amb recursos aquests tres primers dies clau.
El document destaca que cal actuar de manera conjunta amb un “esperit de solidaritat”, tal com estableixen els tractats. També insisteix que “la UE ha de ser capaç de desplegar tots els mitjans i actius disponibles”. “Això podria incloure recursos militars posats a disposició pels països”, s’hi pot llegir.
A més de ‘l’Estratègia de Preparació de la Unió’, la Comissió Europea va presentar el dimarts passat el ‘Llibre Blanc de la Defensa’, un pla de set passos destinat a rearmar la UE per al 2030 amb l’objectiu que Europa es converteixi en un actor independent i creïble en defensa. Aquest pla preveu una inversió de 800.000 milions d’euros per preparar Europa per a possibles atacs en un termini de tres a cinc anys.
Aquestes mesures arriben després de la publicació d’un informe encarregat per la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, que destaca la necessitat de reforçar les capacitats militars de la UE. L’informe, elaborat per l’expresident finlandès Sauli Niinistö, proposa fomentar el servei militar comú entre els estats membres per millorar la seguretat del bloc, i recomana que cada ciutadà disposi de subministraments per a 72 hores en cas de crisi que alteri els serveis bàsics.