ATENCIÓ: Així et poden estafar amb només el mòbil

Avatar photo

Et prometen guanyar diners implicant-te activament

L’Equip de Recerca Tecnològica (Edit) de la Comandància de la Guàrdia Civil de Còrdova ha desarticulat dos grups delictius dedicats a estafes ‘piramidals o Ponzi’, de manera que s’han investigat un total de vuit persones, tres societats mercantils i dues persones jurídiques. Segons detalla la Benemèrita en una nota, la denominada Operació ‘Fidentia‘ es va iniciar amb ocasió d’una denúncia interposada a dependències de la Guàrdia Civil de la capital el 2 de febrer del 2022.

El denunciant va afirmar haver estat estafat per valor de 69.000 euros en haver realitzat inversions que van resultar fraudulentes. El procediment utilitzat per a la comissió del delicte va ser l’ús de publicitat d’una empresa, que a través de les xarxes socials, oferia inversions amb alta rendibilitat.

El denunciant va facilitar l’accés al seu ordinador i telèfon mòbil per a la instal·lació d’una aplicació de l’empresa, amb la qual podria seguir les inversions i els “guanys” de forma diària.

L’aplicació introduïda permetia als delinqüents controlar de forma remota els dispositius del denunciant, de manera que s’anaven produint moviments dels comptes corrents a altres comptes de l’estranger, però en l’aplicació a què tenia accés l’estafat figuraven suposades inversions en accions de bossa.

En el desenvolupament de la investigació, es va descobrir que tots els diners que sortien dels comptes del denunciant eren íntegrament derivats a compra de criptomonedes –‘Bitcoin’–, que passaven a un moneder electrònic –‘wallet‘–.

Així, l’Equip de Recerca Tecnològica ha realitzat sol·licituds internacionals de recerca a Suïssa, Estònia i Portugal i ha permès aclarir i investigar tres persones físiques, responsables de l’engany i dues persones jurídiques, utilitzades per a la comissió dels delictes d’estafa, descobriment i revelació de secrets, usurpació d’estat civil i blanqueig de capitals.

UNA ALTRA OPERACIÓ

D’altra banda, l’anomenada Operació ‘Épora‘ es va iniciar el dia 9 de març en ocasió d’una denúncia presentada a dependències del Cos a Montoro (Còrdova), en què el denunciant afirmava haver estat estafat per valor d’aproximadament 249.000 euros en haver-hi realitzat inversions que van resultar falses.

El procediment de captació del denunciant va ser a través de converses de ‘WhatsApp’ amb una persona que afirmava ser assessora financera, amb números obtinguts a través de publicitat a la xarxa. En aquest cas, s’oferien inversions en entitats bancàries i criptomonedes –Bitcoin–.

Aquest tipus de delictes són els anomenats ‘Estafes Ponzi o piramidals’, en què “els nous ‘socis’ paguen amb les seves inversions als ‘associats’ anteriors, fins que en un moment determinat, deixen de produir-se ingressos i els diners suposadament invertits es perd”.

“Per a l’engany s’utilitza com a reclam operacions d’altíssima rendibilitat, segures i amb un alt percentatge de beneficis per a aquells ‘socis’ que aconsegueixin atraure’n de nous”, segons han apuntat des de l’Institut Armat.

Durant la fase de l’explotació d’aquesta operació, s’han investigat cinc persones físiques i tres societats mercantils presumptes responsables dels fets.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Retiren un producte de fruita del súper per contenir el virus de l’hepatitis

Notícia següent

L’Ajuntament de Girona estrena el nou contracte de neteja

Notícies relacionades