Espanya té 483 brots actius amb 5.700 casos associats

Simón remarca que encara no es pot parlar de segona onada i que la situació no es pot comparar amb la del març o abril

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha xifrat en 483 els brots actius a Espanya amb 5.700 casos associats. Són 71 més dels que ha comunicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest migdia perquè el Ministeri de Sanitat ha actualitzat la dada a la tarda.

El 75% dels brots tenen 10 o menys casos mentre que un quart del total té un nombre “important” de casos i són els que representen un “alt risc de transmissió comunitària”. Simón ha explicat que els més difícils de controlar i de fer-ne seguiment són els associats als locals d’oci, una trentena dels actius amb 1.100 casos associats.

El responsable del Ministeri de Sanitat ha insistit que encara no es pot parlar de segona onada i ho ha definit com “el moment en què hi ha transmissió comunitària descontrolada i àmplia”. Segons Simón, hi ha “un cert grau” de transmissió comunitària a Espanya, que en algunes zones com l’Aragó o Catalunya està “excedint” l’esperat, però ha remarcat que “la situació no és en absolut comparable amb el març o l’abril”.

Simón ha advertit que “cal seguir mantenint la tensió i les mesures de precaució” perquè el virus segueix circulant. Entre el 60 i el 70% dels casos s’estan detectant i es detecten uns 75.000 sospitosos a la setmana. Simón ha destacat l’esforç de detecció que estan fent les CCAA i ha dit que al març només es detectaven menys del 10% dels casos. També ha apuntat que la mortalitat està baixant.

Entre el 18 de juny i l’1 de juliol va ser del 0,6% i de l’1 al 15 de juliol del 0,4%. Durant els mesos de març i abril era d’entre l’11 i el 15%. Simón ha reiterat que l’augment de positius és sobretot entre les franges d’edat més joves la qual cosa redueix la gravetat dels casos però ha alertat que també hi ha pacients joves a l’UCI.

L’edat mitjana des de l’inici de la pandèmia dels infectats és de 45 anys en dones i de 41 en homes. Si només es miren les tres últimes setmanes, baixa a 36 i 38 anys. Simón ha explicat que també hi ha brots a residències de gent gran però ha considerat la situació “molt favorable” en relació amb l’inici de la pandèmia.

Unes 50 residències han detectat brots -només amb un cas es considera un brot en aquest entorn de risc- i en un nombre considerable d’aquestes els infectats són treballadors. Pel que fa a sanitaris, des de l’11 de maig s’han detectat 2.766 positius dels quals 534 s’han infectat a hospitals. També ha xifrat en 142 els casos importats de l’estranger entre el 23 i el 29 de juliol.

Vacuna a finals d’any

Simón ha explicat que pels avenços que es van veient en la investigació de la vacuna, ja podria estar disponible l’últim trimestre del 2020 i, com a molt tard, a principis del 2021. “És un signe d’esperança per a l’evolució de la pandèmia”, ha dit. Les candidates espanyoles a vacuna estan “molt més retardats” que d’altres.