Espanya rebutja incloure l’energia nuclear i el gas com a energies ‘verdes’

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Govern espanyol ha mostrat el seu rebuig a incloure l’energia nuclear i la generació per gas natural en la taula de classificació d’opcions ‘verdes’ en el marc comunitari, com proposa la Comissió Europea (CE).

“Independentment que puguin continuar escometent-se inversions en l’una o l’altra, considerem que no són energies verdes ni sostenibles”, recalca la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.

Segons destaca el Departament que dirigeix Ribera, Espanya és “ferma defensora” de la taxonomia verda com a instrument clau per a comptar amb referències comunes que puguin ser usades per inversors per a aconseguir la descarbonització de l’economia i aconseguir la neutralitat climàtica en 2050, però considera que, dins d’aquest objectiu, “admetre la nuclear i el gas natural com a part de la taxonomia verda europea suposaria un pas enrere”. “No té sentit i mana senyals erronis per a la transició energètica del conjunt de la UE”, afegeix.

Espanya admet que tant l’energia nuclear com el gas natural tenen un paper que jugar en la transició, però “limitat en el temps”, per la qual cosa, al seu judici, “han de ser tractades de forma a part i no com a verdes, on estan altres energies claus per a la descarbonització i sense risc ni mal ambiental”.

BASADA EN L’EVIDÈNCIA CIENTÍFICA
Segons el marc regulador disposat en el Pacte Verd Europeu, el reglament de la taxonomia verda té com a propòsit guiar a les empreses i inversors nacionals i internacionals en els seus plans de descarbonització, identificant activitats i sectors econòmics ambientalment sostenibles i que contribueixin a la reducció de CO₂, metà i altres gasos causants del canvi climàtic. Igualment pretén ajudar a canalitzar aquestes inversions cap a aquells sectors essencials per a aconseguir la meta de la neutralitat climàtica en 2050.

Espanya considera que, per a complir aquests objectius, la taxonomia ha de ser “creïble, útil i basada en l’evidència científica”. En aquest sentit, la clau per a considerar ‘verda’ una activitat econòmica, sector o tecnologia és, segons el Ministeri, la seva “contribució substancial a les principals metes ambientals de la UE, com mitigar el canvi climàtic”, entre altres, respectant a més el principi de no causar mal ambiental significatiu (Do Not Significant Harm).

“Les emissions de metà de la generació per gas natural i la qüestió dels residus de l’energia nuclear posen en qüestió la inclusió de totes dues tecnologies dins de la taxonomia verda de la UE”, assenyala Transició Ecològica, que afirma que incloure totes dues en la taxonomia verda suposa “un senyal erroni per als mercats financers i no aporta la necessària claredat per a enfocar els fluxos de capital cap a l’economia descarbonizada, resilient i sostenible prevista en el Pacte Verd Europeu”.